white figure

Tips voor moeilijk verteerbare graskuilen

Geen categorie 21 oktober 2024

Het weer heeft grote invloed gehad op de groei van gras dit jaar door variatie in bemesting en het inkuilmoment. Het lukte niet altijd om gras onder optimale omstandigheden in te kuilen. De kuilen kunnen daardoor te nat en snel zijn, of juist te droog en te traag. We zien daardoor dit jaar grote variaties in het ruw- eiwitgehalte en grote verschillen in de hoeveelheid onbestendig eiwit (OEB). Wat kunnen we doen om deze kuilen zo optimaal mogelijk te benutten?

 

 

1. Kuilen combineren

De zeer vroege, natte voorjaarskuilen kunnen het beste worden gecombineerd met een grovere, drogere graskuil. Door gebrek aan structuur zijn de natte kuilen te snel, waardoor een koe er weinig mee kan. Door kuilen goed te combineren, kan alsnog een stabiel rantsoen worden gemaakt. Natte kuilen bevatten onbestendig eiwit dat snel vrij komt en de suikers zijn door de conservering grotendeels omgezet in melkzuur. Om onbestendig eiwit goed te kunnen benutten, is de inzet van extra pens- energie nodig. Het eventueel nog aan te vullen eiwit dient dan pens-bestendiger te zijn.

kuilen
Suiker voor een betere vertering

2. Stimuleren van celwandafbraak

De latere eerste snede is erg zwaar geworden. Dit leverde droge, grove kuilen op. Deze kuilen zijn lastig verteerbaar door het hoge ruwe- celstof of NDF gehalte. Het voeren van (snelle) pens- energie en voldoende (snel) pens- eiwit is daarbij belangrijk.

Daarnaast is een optimaal pensklimaat (pH) en voldoende celwand- afbrekende bacteriën van groot belang. Diamond V XP bevat metabolieten die de ruwe celstof afbrekende bacteriën ondersteunen. Hierdoor kunnen deze zich sneller vermeerderen en zijn ze beter in staat om celwanden af te breken. Het resultaat is binnen 14 dagen zichtbaar door beter verteerde mest en een hogere voer- efficiëntie. Uit proeven blijkt dat koeien hierdoor na enige tijd 1,18 kg meer melk gaan produceren.

Diamond V XP kan ook worden ingezet als er graskuilen worden gevoerd met hoge gehaltes aan melkzuur. Diamond V helpt bij de omzetting van melkzuur naar propionzuur, waardoor er minder kans is op pens- en dikkedarm- verzuring.

Diamond V XP LS is de juiste soort voor aan het voerhek of in de mengwagen. Het advies is 60 gram per koe per dag. Voor in het mengvoer is Diamond V XPC Ultra de beste keuze.

3. Zorg voor voldoende stikstof in de pens

Naast een optimaal pensklimaat, kunnen de celwand afbrekende bacteriën voor hun groei en de vorming van microbieel eiwit niet zonder een stikstof (N) bron. Het is dus van belang dat er gedurende de hele dag (ook ’s nachts) voldoende eiwit (OEB) in de pens beschikbaar is. Dit is vooral bij grove, droge kuilen een aandachtspunt. Bevat het rantsoen voldoende DVE, maar is de OEB te laag, dan kan bijvoeren van NitroShure een oplossing zijn. NitroShure is een slow-release ureum dat door een coating geleidelijk in de pens vrijkomt. Het bijvoeren van 50 tot 100 gram NitroShure per koe per dag is dan een goedkope oplossing.

 


    Advies nodig?
    Wij helpen u graag!

    Bel of mail mij terug


    white figure
    Contactformulier


      Advies nodig?
      Wij helpen u graag!

      Bel of mail mij terug


      Onze merken