white figure

Choline beperkt omvang negatieve energiebalans

Rundvee 12 oktober 2018

Het toevoegen van choline aan het rantsoen enkele weken voor en na afkalven, helpt melkkoeien om hun stofwisseling in die periode beter te laten functioneren. Naast een betere gezondheid levert dat gemiddeld een paar kilo melk extra per dag op, blijkt uit een recent onderzoeken van de Universiteit van Florida.

De meeste koeien krijgen na afkalven te maken met een negatieve energiebalans. De negatieve energiebalans is een periode waarin een koe onvoldoende in haar behoefte aan eiwit en energie kan voorzien. Dit begint soms al enkele weken voor afkalven. Melkkoeien met een negatieve energiebalans beginnen hun lichaamsvet te mobiliseren. Door het lichaamsvet te mobiliseren komt er energie vrij.

Stofwisseling

Bij grootschalige mobilisatie van de vetreserves kunnen er problemen met de stofwisseling ontstaan, doordat de lever de grote hoeveelheid vetzuren die uit het vetweefsel worden gemobiliseerd, niet kan verwerken. De lever gaat ketonlichamen produceren en vervetten. Zulke koeien krijgen subklinische of klinische slepende melkziekte.

De subklinische vorm komt het vaakst voor. Bij subklinische melkziekte zijn er vaak nauwelijks symptomen. Het is dan alleen in het bloed of de melk te meten.

‘Belangrijk is om te zorgen voor een glucoserijk rantsoen na afkalven’

Gevoeliger

Gevolgen voor de gezondheid en de productie van de koe zijn er wel. Dieren met te veel ketonlichamen hebben meer moeite om weer drachtig te worden en zijn gevoeliger voor andere aandoeningen zoals uierontsteking, baarmoederontsteking en lebmaagverplaatsing.


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken