De “koude” energiebron

07/05/2020

Bij temperaturen boven de 20 graden met een hoge luchtvochtigheid zal een koe meer energie gebruiken om haar warmte kwijt te raken. Een koe zal meer gaan hijgen en staan, hierdoor daalt de voeropname en herkauwactiviteit. Het gevolg: een lagere melkgift, lagere gehalten en kans op pensverzuring.

BergaFat is een 100% plantaardige vetbron, geproduceerd uit palmolie. Dit product levert veel energie (3.900 VEM per kg). De C16:0 vetzuren worden goed verteerd en rechtstreeks naar melkvet omgezet. Het grootste voordeel is, dat er bij de vertering van pensbestendig vet komt geen fermentatiewarmte vrijkomt. Pensbestendige vetten worden dan ook wel een “koude” energiebron wordt genoemd.

BergaFat is door de hoge energieconcentratie een uitermate geschikt product om tijdens hittestress. De verminderde voederopname wordt dan gedeeltelijk gecompenseerd. Hierdoor draagt pensbestendig vet bij aan de mindering van conditieverlies tijdens deze stressmomenten.

De winst met BergaFat is niet alleen tijdens de warme periode te behalen, maar ook vooral daarna. Een betere conditie kan in de periode erna resulteren in een betere vruchtbaarheid. Hiervoor zijn twee redenen. Als een koe minder vet van eigen rug hoeft te gebruiken zal er minder progesteron in haar lichaam terecht komen. Met als gevolg een betere vruchtbaarheid. Daarnaast zal een koe met een lipogene energiebron minder insuline aanmaken, hierdoor kunnen eicellen zich beter ontwikkelen (Bron: Garnsworthy ea 2008).

Neem vrijblijvend contact op Speerstra Feed Ingredients voor meer praktische tips over pensbestendige vetten.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf geïnformeerd om het beste uit uw bedrijf te halen
Nieuwsbrief

Onze merken