white figure

Hittestress: vergeet de droge koeien niet

Rundvee 13 juni 2023

Er is steeds meer aandacht voor te nemen maatregelen bij hitte voor melkkoeien. We horen echter maar weinig over aanpassingen bij de droge koeien, terwijl dit juist de belangrijkste groep koeien op een bedrijf is. Gemaakte fouten in de droogstand zijn in de lactatie niet meer te herstellen. Een slechte start van de lactatie, kost melkopbrengst, maar vertraagd ook het moment waarop een koe weer drachtig wordt. Daarnaast is er een grotere kans op afkalfproblemen als melkziekte of ketose.

Negatieve energiebalans

De meeste koeien komen vlak voor afkalven in een negatieve energiebalans. Dat is een normale situatie. Om dit te compenseren krijgen koeien in de laatste twee weken vaak een geconcentreerder rantsoen met een wat hogere VEM en DVE. In normale situaties is dit voldoende om een koe door de negatieve energiebalans heen te helpen.

Bij warm weer gaan koeien minder ruwvoer opnemen aan het voerhek, omdat bij de afbraak van celwanden veel warmte vrijkomt. Juist droge koeien krijgen vaak een rantsoen met een extra hoog celwandaandeel, vaak door toegevoegd stro. Droge koeien krijgen op warme dagen dus vaak te weinig energie binnen.

Een droge koe heeft ongeveer 10.000 VEM per dag nodig. Om deze VEM ook bij hitte in de koe te krijgen moet de energie en eiwit concentratie worden verhoogd. Daarnaast is het zaak dat het voer fris en smakelijk is. Op veel bedrijven wordt er voor meerdere dagen ineens gevoerd. Bij hitte is het beter om de droge koeien dagelijks vers fris voer te verstrekken.

Darmgezondheid

Een ander aandachtspunt is de darmgezondheid. Om zoveel mogelijk warmte af te voeren blijven deze koeien langer staan, maar er stroomt ook meer bloed naar de buitenkant van het lichaam voor een betere warmte afvoer. Dit maakt o.a. darmwand wat poreuzer, waardoor er gemakkelijk bacteriën als coli in het bloed kunnen komen. Hierdoor wordt het afweersysteem geactiveerd. Dit kost een koe extra energie . De negatieve energiebalans kan daardoor nog groter worden en er is meer kans op ontstekingen.

Mogelijke rantsoen aanpassingen

Het is dus van groot belang om de energie en eiwitbehoefte zo goed mogelijk af te dekken. Dat moet met smakelijke producten. Propyleenglycol biedt veel energie, maar koeien vinden dat niet het smakelijkste product. Glycerol is een smakelijkere optie. Glycerol is normaal vloeibaar, maar is ook in droge vorm met chichoreipulp als drager beschikbaar. Dit product heet Glycopulp 50 en is in zakgoed beschikbaar. Chichorei bevat inuline wat tevens positief is voor de darmgezondheid.

NutriTek is een product dat het immuunsysteem en de weerstand ondersteund. Daarnaast blijkt uit onderzoek, dat dit product bij hitte en bij stress de darmwand beter gesloten houdt. Met 19 gram NutriTek per koe per dag helpt u de koeien hitte en stress beter te handelen.


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken