white figure

Help moeilijke kuilen een handje

Het weer in ons land heeft veel invloed op de groei van gras en mais. Mede hierdoor lukt het ons vaak niet, het gewas te oogsten zoals we het graag in de kuil zouden willen hebben. Het vergt veel rekenwerk en het zo mogelijk slim combineren van de verschillende silage’s op een bedrijf om ons ruwvoer optimaal te benutten. We kunnen daarmee energie en eiwit zo mogelijk in balans brengen en een te snelle kuil vertragen met een langzamere. Op deze wijze houden we de koe gezond. Wat we daarmee niet kunnen, is de hoeveelheid snelle suikers uit de kuil halen of hele traag afbreekbare celwanden, weer goed afbreekbaar maken.

Wat kan er dan wel?

Bij kuilen met een hoog ruwe- celstof gehalte en kuilen met een lage verteringscoëfficiënt (lage VC-OS of lage VC-NDF), is het belangrijk dat er in de pens zoveel mogelijk soldaatjes zijn, die deze celwanden moeten afbreken. Het zijn de z.g. cellulolytische pens microben die de celwanden in de pens verteren. Deze bacteriën gedijen het beste bij een PH van 6,0- 6,8. Voor hun groei en de vorming van microbieel eiwit zijn ze een N bron nodig. Het is dus belangrijk dat er steeds over de dag voldoende eiwit op pens niveau beschikbaar is.

Er is een product dat zowel naast moeilijk verteerbare kuilen als naast snelle kuilen suikerrijke kuilen ingezet kan worden. Diamond V bevat in de eerste plaats metabolieten, stoffen die door gisten zijn gemaakt, welke de cellulolytische pens microben ondersteunen, zodat ze zich beter vermeerderen en beter de celwanden van het voer afbreken. U ziet dit al vrij snel aan de beter verteerde mest.

Ten tweede zitten er in dit product metabolieten die de lactaatgebruikers ondersteunen. Dit zijn bacteriën, die het melkzuur dat in de pens ontstaat bij de suikerrijke kuilen, snel omzetten in propionzuur. Melkzuur hebben we het liefst zo weinig en zo kort mogelijk in grote hoeveelheden in de pens, omdat die pensverzuring veroorzaken. En juist bij pensverzuring, sterven de cellulolytische pens microben het eerst af. Met Diamond V voert u dus een dubbele zekerheid aan uw koeien.

Bij koeien tot 70 dagen in lactatie resulteert het toevoegen van Diamond V gistcultuur in een stijging van de voeropname met 0,62 kg per dag. Dit is van wezenlijk belang voor de ondersteuning van de melkproductie, vruchtbaarheid, diergezondheid en pens- werking. Echter bij koeien vanaf 70 dagen in lactatie daalt de voeropname met 0,78 kg per dag terwijl de melkproductie op niveau blijft waardoor de voerefficiëntie wordt verbeterd.

Waarom Diamond-V inzetten bij moeilijke kuilen?

 • Stimuleert celwandafbraak
 • Minder snel pensverzuring
 • Hogere voeropname
 • Hogere melkproductie
 • Gezondere pens en koe
 • Goed persbaar in mengvoer
 • Smakelijk product
 • Hogere voerefficiëntie
 • Hoger saldo


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken