white figure

Hoe kan ik de daling van het melkvetgehalte voorkomen?

Bij de eerste dagen van de weidegang of tijdens het zomerstalvoeren neemt de melkproductie vaak toe, terwijl het aanbod lipogene (vetvormende) voedingsstoffen laag is. Azijnzuur en boterzuur zijn de belangrijkste lipogene voedingsstoffen voor de koe. Voorjaarsgras bevat vaak veel suiker en weinig ruwe celstof. Dat kan leiden tot een hoog pensfermentatieniveau. Dit zorgt voor een daling van de celwandfermentatie en een verlaging van azijnzuur in de pens. Het gevolg: een daling van het melkvetgehalte.

Krachtige remmers melkvet

Vers gras is rijk aan linoleenzuur, dit is een onverzadigd vetzuur. In de pens worden onverzadigde vetzuren omgezet naar verzadigde vetzuren (CLA geconjugeerd linolzuur). Onder specifieke omstandigheden kunnen hierbij unieke vetzuren ontstaan die krachtige remmers zijn van de melkvetsynthese in het uier.

Melkvetdaling tegengaan

Als melkveehouder kun je die melkvetdaling bij de start van het weideseizoen tegengaan. Verlaag hiervoor het zetmeel- en suikergehalte in het rantsoen en zorg voor meer structuur in het rantsoen. Hierdoor wordt het pensfermentatieniveau lager. Een melkvetdaling is ook te voorkomen door op pensniveau te sturen op een verminderde aanmaak van CLA-vetzuren.

Praktijkonderzoek voorjaar/zomer 2023

Diamond V is een gistproduct dat de penswerking van koeien verbetert. Om de effecten van Diamond V op melkvetdepressie te onderzoeken, is in 2023 op twee bedrijven een praktijkproef uitgevoerd. Hierbij is een dubbele dosering Diamond V ingezet (14 gram per koe per dag). Twee à drie weken voor het voeren van vers gras is begonnen met Diamond V. De voerproef duurde in totaal drie maanden. In onderstaande tabellen en grafieken lichten we de resultaten toe.

Gemiddelde vet% tijdens proef (met Diamond V) Melkopbrengst per koe/dag tijdens proef (met Diamond V) Gemiddeld vet% na proef (zonder Diamond V) Melkopbrengst per koe/dag na proef (zonder Diamond V) Verschil vet% 2022-2023
Bedrijf A 0,0446 16,52 0,0417 15,59 0,0023
Bedrijf B 0,0421 15,66 0,0402 15,17 0,001

 

Resultaat bedrijf A

In de grafiek is het verschil in vetgehaltes weergegeven van 2023 ten opzichte van 2022. Tijdens de inzet lag het vet 6% hoger dan in de situatie zonder Diamond V. Dit is ongeveer een verhoging van 0,2% vet ten opzichte van het jaar 2022. We zien dat ook bij de vetgrammenproductie.

Resultaat melkvetgehalte

 

Resultaat bedrijf B

In de grafiek is het verschil in vetgehaltes weergegeven van 2023 ten opzichte van 2022. Tijdens de inzet lag het vetpercentage 10% hoger dan zonder Diamond V. Dit is een verhoging van circa 0,3% vet ten opzichte van het jaar 2022.

 

 

Nutritrek

NutriTek

Op basis van de resultaten is het aannemelijk dat Diamond V de melkvetdepressie onderdrukt en daarmee een 0,1-0,2% hoger melkvet realiseert. Voorkoming van melkvetdepressie levert een aanzienlijk hogere melkprijs en daarmee ook een hoger koesaldo op. Op basis van de mooie resultaten hebben we besloten verder te gaan met de verbeterde versie van Diamond V: NutriTek. Dit product heeft naast het stimuleren van de penswerking een krachtiger bewezen effect op de darmgezondheid en de weerstand.

Start op tijd

Wil je een melkvetdepressie voorkomen? Begin dan op tijd met NutriTek. Wanneer je een maand voor het weiden of het zomerstalvoeren begint, kan de pens zich aanpassen en kan een melkvetdepressie voorkomen worden.


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken