white figure

Hoe krijg je de pens in balans?

De pens is de belangrijkste maag van een geit. 70 procent van de energie en eiwitvoorziening moet vanuit de pens komen. Miljarden pensbacteriën breken daar het voer af en maken er microbieel eiwit en vluchtige vetzuren van. Een gezonde balans van de pensbacteriën zorgt voor hogere benutting van het voer en is belangrijk voor de gezondheid en melkproductie.

Risico op pensverzuring

Bij pensverzuring (pens pH lager dan 5,7) sterven de celwand- afbrekende bacteriën het eerst af, waardoor het ruwvoer minder goed wordt afgebroken. Een bijkomend probleem is dat de penspappillen beschadigen. De herstelperiode van een beschadigde pens duurt 6 tot 8 weken. Pensverzuring kost dus melkopbrengst, maar is ook zeer nadelig voor de klauwgezondheid en de vruchtbaarheid.

Pens beschermen geit
Geit Speerstra

Tips voor balans in de pens

Normaal komt er door herkauwen voldoende speeksel in de pens wat een bufferende werking heeft, echter op natte en snelle kuilen herkauwt een geit minder. Wat is dan belangrijk:

 1. Pas het rantsoen aan, zodat de hoeveelheid celwanden en koolhydraten in de pens weer in balans is. Met stro of hooi kan bij (te) dunne mest de doorstroming worden geremd. Daarnaast zal een geit meer gaan herkauwen door de structuur in het rantsoen. De speeksel die daarbij in de pens komt, heeft ook een bufferende werking. Voer naast snelle kuilen rustige energie uit celwanden en bestendig eiwit.
 2. Voorkom een lage pens pH met het voeren van een extra buffer. Voorbeelden hiervan zijn: Natriumbicarbinaat of voederkalk. Een zeer effectieve en goedkope manier om te buffer is MaxiBuff. Dit is een natuurlijke pensbuffer met verschillende ingrediënten, die zorgen voor een effectieve en langdurige bescherming tegen pensverzuring. Door het toevoegen van Maxibuff is het mogelijk om de schommelingen in de pH te verkleinen en daardoor een stabieler pensmilieu te creëren.
 3. Zorg dat het melkzuur in de pens en zo snel mogelijk wordt omgezet in propionzuur. Melkzuur wordt met name gevormd bij veel snelle koolhydraten in het rantsoen en zit als fermentatiezuur in de graskuil. Propionzuur is belangrijk voor de melkproductie. In Diamond V zitten metabolieten die de lactaatgebruikers, de bacteriën die het melkzuur weer om zetten in propionzuur, ondersteunen. Hierdoor blijft de pens pH stabiel hoger.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Speerstra Feed Ingredients.


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken