white figure

Pensbestendige vetten: feiten en fabels!

Er zijn verschillende soorten pensbestendige vetten maar welke is nou het beste voor de koe? De grootste verschillen tussen pensbestendige vetzuren ontstaan tijdens het productieproces maar ook de bron van het vet kan een verschil maken. In zijn algemeen kan men een opdeling maken tussen gefractioneerd vet (vetzuren worden op smeltpunt van elkaar gescheiden), Gehydrogeneerd vet (onverzadigde vetzuren worden door middel van een chemisch proces verzadigd gemaakt) en calciumzepen (de onverzadigde vetzuren worden gebonden aan calciumhydroxide, waardoor het een zeep wordt).

De werking van pensbestendige vetten

De verschillende productiemethodes en bronnen hebben invloed op de samenstelling van de verschillende vetzuren waar het pensbestendige vet uit bestaat. Dit zijn voornamelijk C16:0, C18:0, C18:1, C18:2 & C18:3. Des te hoger het cijfer achter de dubbele punt, des te slechter pensbestendig deze vetzuren zijn. Deze vetzuren zullen in de pens voor een groot deel gebiohydrogeneerd worden naar C18:0. Echter kunnen deze vetzuren afhankelijk van het productieproces (ingekapseld of verzeept) de darmen wel bereiken.

Maar wat kan een koe met deze vetzuren? Deze vetzuren passeren de pens en komen in de darmen terecht waar een koe deze kan omzetten in melkvet, lichaamsgewicht of productie. Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat C16:0 het meeste effect heeft op de melkvet en de melkproductie van de koe. C18:1 heeft als voordeel ook effect te hebben op lichaamsgewicht en stimuleert de vertering van andere vetzuren in de darm. C18:0 vetzuren verlagen juist de voeropname en reduceren de vertering van andere vetzuren.

BergaFat

Bergafat is een gefractioneerd vet, dat naast een hoog gehalte aan palmitinezuur (C16:0) een aandeel oliezuur (C18:1) bevat. Uit onderzoek blijkt, dat deze hogere hoeveelheid C18:1 ervoor zorgt, dat de benutting van de overige vetzuren verbetert. Ook verhoogt Bergafat in het begin van de lactatie de droge stofopname en zorgt het voor minder verlies aan lichaamsgewicht. Dit werkt positief op de melkproductie en vruchtbaarheid.

Wanneer inzetten?

 • Als u de melkproductie en het melkvetgehalte wilt verhogen.
 • Tijdens hittestress.
 • Bij een energietekort in het rantsoen.
 • Als extra vet of energie in mengvoeder wenselijk is.

Hittestress

BergaFat is door de hoge energieconcentratie uitermate geschikt om tijdens hittestress toe te passen in het rantsoen. De hoge energiedichtheid compenseert gedeeltelijk de verminderde voederopname. Dit is met name nodig in perioden dat koeien minder voer opnemen, zoals rondom afkalven of bij hittestress. Een koe heeft energie nodig voor lichaamsonderhoud; voor de productie van melk, vet en eiwit en voor dracht of groei van de vrucht.

Bekijk ook het artikel in het melkvee van het Noorden met Dr. Adam Lock.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken