white figure

Pensverzuring bij koeien

Pensverzuring is een van de problemen die je beslist niet wilt bij koeien. Het verlaagt de weerstand, het ruwvoer wordt minder goed verteerd en de productie, maar voor al het melkvetgehalte daalt. Vaak zien we na pensverzuring meer koeien met een hoog celgetal en meer klauwproblemen. Door pensverzuring beschadigd de penswand. Herstel kan zo maar 6 tot 8 weken duren. Al deze tijd produceert een koe niet optimaal wat direct geld kost.

Verschijnselen pensverzuring koeien

 • Slome trage koeien
 • Vaak dunne, slecht verteerde zuurruikende mest
 • Lager melkvetgehalte dan normaal
 • Koeien die liggen met de kop in de zij.
 • Te weinig herkauwen of juist overmatig (speekselende koeien)
 • Meer kauwproblemen

Wanneer is er kans op pensverzuring?

 • Snel afbreekbaar ruwvoeder met veel suikers (laag rc, hoog suiker)
 • Wanneer er selectie aan het voerhek plaatsvindt, dus een koe krachtvoerachtige producten kan uitselecteren.
 • Een scheve ruwvoer/ krachtvoerverhouding
 • Rantsoenen met een hoog krachtvoeraandeel of met snel afbreekbare grondstoffen als bijvoorbeeld gemalen granen
 • Bij heet weer door “Hittestress”

Verder wordt zetmeel uit snijmais, naarmate het langer ingekuild heeft gezeten steeds sneller afbreekbaar. Snel afbreekbaar zetmeel uit deze snijmais geven een verhoogde kans op pensverzuring bij koeien. Bij de afbraak van ruwvoer komt veel warmte vrij. Omdat een koe maar weinig kan zweten, gaat ze bij warm, broeierig weer, minder vreten. Als ze dan wel haar krachtvoer opneemt, kan de PH in de pens snel dalen en ontstaat pensverzuring.

Uit onderzoek werd al eerder aangetoond dat zo’n 25 procent van de veestapel tijdens lactatie in aanraking komt met pensverzuring. De directe kosten door melkderving en behandeling komen daarmee alleen al op circa 210 euro per koe per jaar. De indirecte kosten zijn echter vele malen groter, te denken valt bijvoorbeeld aan een hoger vervangingspercentage en lagere levensproductie. Heeft u vragen over de pensverzuring bij koeien? Neem gerust contact met ons op. 

Pensverzuring koeien

Hoe herken je pensverzuring?

Bij koeien zie je vaak dat ze minder kauwen, diarree hebben, een slechte conditie vertonen, minder droge stof opnemen, een lager melkvetgehalte hebben, onverteerd voedsel in de mest hebben en klauwproblemen ervaren. Deze symptomen kunnen wijzen op verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, voedingstekorten of infecties. Het is essentieel om deze signalen tijdig op te merken en te behandelen om het welzijn van de dieren te waarborgen en de voerefficiëntie op het melkveebedrijf te behouden.

Evenwicht in de pens behouden

Het is belangrijk om het evenwicht in de pens te behouden om pensverzuring bij melkvee te voorkomen. Dit kan worden bereikt door te zorgen voor een rantsoen met voldoende vezelrijk voer, het vermijden van kuilbroei en het bevorderen van een gezonde ontwikkeling van de pens.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken