white figure

pHix-up; de nieuwe tegenhanger van Natriumbicarbonaat

pHix-up is een innovatief mengsel uit meerdere magnesiumbronnen die effectief de optimale pH van de pens ondersteunt. Met name bij zeer productieve melkkoeien. Het is een natuurlijk product, verkregen zonder enige chemische transformatie of additieven.

Het onderzoek over pHix-up

Tijdens een ​​in-vivo-onderzoek op de experimentele boerderij van BLANCA in Spanje, werd in samenwerking met Dr. Alex Bach (IRTA) onderzocht wat de bufferende werking is van Phix-up t.o.v. natriumbicarbonaat. Om de efficiëntie van het product te onderzoeken is de pens PH gemeten van koeien met een rantsoen wat voor pens verzurende omstandigheden zorgt.

In deze studie werden 30 melkkoeien (Holstein) in 3 groepen gemonitord.

 • Controle (geen additief),
 • Natriumbicarbonaat (1% DS-opname)
 • pHix-up (0,5% DS-opname)

Deze koeien kregen een dieet waarbij de hoeveelheid gerst geleidelijk werd verhoogd (van +1 kg / dag tot +3 kg / dag). Hierdoor werd een pensverzuring gestimuleerd.

De studie duurde 30 dagen. De koeien in de pHix-up groep hadden een hogere pens-pH dan de controlekoeien, wanneer er 3 kg gerst/dag gevoerd werd. De koeien uit de nabigroep zaten qua waarden tussen beide andere groepen in. Bovendien brachten deze koeien minder tijd door met pH <5,8 dan de koeien in de controle- of natriumbicarbonaatgroep.

Ook hadden de koeien met pHix-up een hogere opname van droge stof en een verhoogde melkproductie, zowel in hoeveelheid als in kwaliteit.
Dus, met de helft van de dosering t.o.v. natriumbicarbonaat zijn betere resultaten gehaald. U vindt het onderzoek hier. 

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken