white figure

ReaShure verbetert ook de groei van jongvee

ReaShure bevat pensbestendig choline wat de melkproductie van koeien verhoogt en het vermindert stofwisselingsstoornissen bij melkvee rondom afkalven. Maar dat is niet het enige, het verstrekken van ReaShure verbetert ook de groei van jongvee. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Betere biest, hogere groei

Als aan transitiekoeien ReaShure wordt verstrekt, levert dat minder biest op. Maar deze biest is wel geconcentreerder en van een betere kwaliteit ofwel het bevat meer antistoffen (IgG) per liter biest. De opname van de antistoffen door kalveren van koeien die ReaShure kregen, was ook verbeterd. Dit komt doordat de choline in de ReaShure ervoor zorgt dat de IgG’s beter opgenomen kunnen worden in de darmen. Choline is een belangrijke bouwsteen van darmweefsel, extra choline zorgt voor beter functionerende darmen.

Door een betere kwaliteit biest en een verhoogde opnamecapaciteit, groeit jongvee van ‘ReaShure-koeien’ harder. Na twee maanden zijn de ‘ReaShure-kalveren’ 0,7 kilo zwaarder dan kalveren uit de controlegroep, na 1 jaar is het verschil 12 kilo en op het moment van afkalven is de vaars 36 kilo zwaarder. Dit ondanks dat de ReaShure-kalveren lichter waren tijdens de geboorte. De groei is onder andere te danken aan een hogere voeropname (melk en kalverbrok) en een betere vitaliteit van deze kalveren.

Ook hadden deze kalveren in de eerste drie weken na de geboorte minder last van koorts (31,3% tegen 57,7% bij de kalveren waarvan de moederkoe geen ReaShure had gekregen). Choline versterkt de afweer van de kalveren, waardoor het risico op luchtweg- en darminfecties afneemt. Een kalf dat ReaShure kreeg via de baarmoeder van de koe, heeft op het moment van geboorte een hoger aantal witte bloedcellen. Dit duidt erop dat de kalveren een beter werkend immuunsysteem hebben vanaf de start.

Bij een infectieproef met stierkalveren was de uitval door kalversterfte ook aanzienlijk lager bij kalveren waarvan de moeder ReaShure kreeg in de transitieperiode. Deze was slechts 6% (exclusief doodgeboortes), terwijl bij de niet-ReaShure gevoerde koeien de sterfte van de kalveren 25% was. De groep ‘ReaShure kalveren’ werd 72% minder vaak behandeld tegen luchtweginfecties dan kalveren waarvan de moeder geen ReaShure kreeg.

Kalveren waarvan de moeder ReaShure kreeg kunnen beter hun voeding opnemen en groeiden aanzienlijk harder dan de controlegroep. Dit heeft geresulteerd in een hogere melkproductie als vaars voor de ReaShure-kalveren t.o.v. de controlegroep, respectievelijk 32,7 kg/dag om 30,5 kg/dag. Het onderzoek vindt u hier. 

Is ReaShure iets voor u?

Doe mee aan de Real Results Challenge! De Real Results Challenge biedt veehouders de kans om tegen een gereduceerd tarief kennis te maken met de positieve effecten van ReaShure. ReaShure is een pensbestendige choline en draagt bij aan een soepele opstart van de lactatie. Het toevoegen van choline aan het rantsoen enkele weken voor en na afkalven, helpt melkkoeien om hun stofwisseling in die periode beter te laten functioneren. Naast een betere gezondheid levert dat gemiddeld een paar kg melk extra per dag op. In de USA hebben ruim 145.000 koeien meegedaan aan de Real Results Challenge. De resultaten laten onder andere een aanzienlijke daling van het aantal gevallen (subklinische) melkziekte zien.


Meer informatie? <a href=”https://speerstra.com/contact/”>Neem gerust contact met ons op.


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken