white figure

Smakelijke energie tijdens de negatieve energiebalans

Koeien aan het begin van de lactatie die meer energie gebruiken dan ze opnemen komen in een negatieve energiebalans. Wanneer de koe deze energie toch nodig heeft, wordt deze energie uit lichaamsvet gehaald. Wanneer de koe een kleine negatieve energiebalans heeft en er dus een beetje energie vanuit lichaamsvet gemobiliseerd moet worden dan zijn de problemen niet zo groot. Maar wordt de negatieve energiebalans steeds groter, dan neemt het risico op vruchtbaarheid- en gezondheidsproblemen toe. Bij grootschalige mobilisatie van de vetreserves kunnen er problemen met de stofwisseling ontstaan doordat de lever de grote hoeveelheid vetzuren niet kan verwerken. Hierdoor zal de lever ketonen aanmaken in plaats van glucose produceren en zal de energie voorziening verder dalen.

Negatieve energiebalans verbeteren

Om een negatieve energiebalans te verbeteren moet de koe of meer energie opnemen, of minder energie verbruiken. Het grootste deel van het energiegebruik gaat naar melkproductie en het zou dus een keuze kunnen zijn om te proberen de melkproductie in de opstart te drukken. Echter wil een groot deel van de veehouders ook een hoge melkproductie realiseren op jaarbasis. Extra energiebronnen kunnen uitkomst bieden.

Smakelijke extra energie

Er zijn verschillende energiebronnen mogelijk om de koeien van extra energie te voorzien. De belangrijkste verschillen zijn de vorm van de energie; een ketogene/ lipogene energiebron of een glucogene energiebron. Daarnaast zijn er praktische verschillen zoals een vast of vloeibaar product.

Een belangrijk punt om verse koeien van extra energie te voorzien is de smakelijkheid van de energie. Propyleenglycol is een voorbeeld van een onsmakelijke energiebron, koeien zullen dit zelf niet opnemen en dus zal de veehouder de opname moeten forceren. Gecoate suiker is een energiedicht en smakelijk product wat koeien graag opnemen. Gecoate suiker is normale suiker met een pensbestendige vetcoating, waardoor het suiker op de plek komt waar die nodig is; in de dunne darm. Het product bevat 2400 VEM en is makkelijk bij te voeren in de mengwagen. Het product ReaShure is een met plantaardig vet gecoate choline-chloride met minimaal 25% choline (vitamine B4). Door de coating is de choline-chloride pensbestendig. Dit in tegenstelling tot regulier gebruikte choline-chlorides. Deze zijn niet beschermd en worden in de pens afgebroken. ReaShure maakt choline beter beschikbaar voor het dier op darmniveau.

Wilt u meer informatie over het toepassen van gecoate suiker op uw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken