white figure

Smakelijke energie toevoegen aan het transitierantsoen

Het is belangrijk dat een hoog drachtige geit genoeg energie binnenkrijgt vanuit het rantsoen. De reden hiervan is, dat het lam in de baarmoeder groeit. De laatste maand voor aflammeren, groeit een lam nog minimaal 60% van hun geboortegewicht.

Ten eerste kost de groei van het lam extreem veel energie. Ten tweede (misschien nog wel belangrijker) zal de groei van het lam er voor zorgen dat er minder ruimte is voor het voer in de pens. De pens wordt als ware iets weg gedrukt. Dit is één van de redenen dat de drogestof opname van geiten voor aflammeren zo sterk daalt. Vers en smakelijk voer is leidend in de drogestof-opname.

Het is dus enorm belangrijk dat een hoog drachtige geit genoeg energie binnenkrijgt vanuit het rantsoen. Hoe meer energie er tijdens de close-up periode via het voer in komt des te minder lichaamsvet er afgebroken hoeft te worden.

De ds-opname op peil houden

Lukt het niet om de drogestof op peil te houden, dan is het belangrijk om geconcentreerder te gaan voeren. Zorg er voor dat de geiten voor aflammeren meer energie naar binnen krijgen doormiddel van krachtvoeders, geknakt lijnzaad of een energiedrank door het rantsoen. Een voorbeeld van energiedrank is glycerol, dit is naast een geconcentreerde energiebron (1500 VEM) ook erg smakelijk (zeer zoet) en zal de ds-opname stimuleren.

In de praktijk zien we ook dat het belangrijk is dat hoog drachtige geiten minder snel in de benen komen, echter is het belangrijk dat deze groep genoeg in beweging moet blijven en ook de drogestof opname behaalt. Met deze reden wordt glycerol ook wel met een gieter over het rantsoen gegoten. Door de smakelijkheid gaan veel geiten in de benen én nemen gelijk ook weer drogestof op.

Een bijkomend voordeel is dat de prijs van glycerol momenteel erg gedaald is ten opzichte van vorig jaar


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken