white figure

Verse koeien komen slecht op gang na hitte periode

We horen regelmatig opmerkingen, dat de koeien in de eerste 60 dagen momenteel te weinig produceren.  Velen wijten dat aan de gevolgen van de hittestress bij koeien. Een groot gedeelte van de koeien in de 0 tot 60 dagen groep stond waarschijnlijk droog tijdens de warme periode of had net gekalfd. De droge koeien groep wordt nog wel eens vergeten bij hittestress, vaak is alle aandacht gericht op de melkkoeien. We zien nu, dat extra aandacht besteden aan de droge koeien bij hitte geen overbodige luxe is. Als de koeien niet goed opstarten, heeft dat gevolgen voor de melkproductie in de gehele lactatie.

Hittestress bij koeien: wat ging er mis en wat kunnen we er aan doen?

Omdat bij de afbraak van ruwe celstof veel warmte vrij komt, gaan koeien bij hitte, om zichzelf te beschermen, minder voer opnemen. Dat doen zowel koeien tijdens de lactatie als in de droogstand. Om warmte kwijt te raken tijdens warmte hijgen koeien meer en herkauwen minder. De combinatie lagere voeropname en minder herkauwen zorgt voor minder speeksel in de pens en meer kans op pensverzuring. Bij pensverzuring sterven de celwand- afbrekende bacteriën af of zijn, door de lagere opname, fors in aantal verminderd. Het duurt zomaar een maand voordat opname, penswerking en productie weer normaal is. Al die tijd zal het voer dus minder goed verteerd of benut worden, wat nadelig is voor de melkproductie. Ook te vette koeien nemen voor en na afkalven te weinig voer op.

Ondersteunende producten

Een lagere voeropname betekent dat er minder energie en eiwit ter beschikking is voor het dier. Het is dus belangrijk dat de koe zo snel mogelijk weer voldoende voer opneemt. Dat lukt alleen bij zeer smakelijk voer, zonder broei of schimmel.  Bij een matige opname kan er enkele malen per dag wat Glycerol over het voer worden gegoten, waardoor het rantsoen smakelijker en energierijker wordt. Bij een te lage ruwvoer opname, kunnen we ook niet maximaal opschalen met de krachtvoergift, of het moet heel rustig afbreekbaar krachtvoer zijn, wat de pens niet verzuurd. Een andere optie is extra energie aan de koeien verstrekken, wat de pens niet verstoord. Dat kan door 300 gram Bergafat F100 (pensbestendig vet) per koe per dag te verstrekken.

Om de opname na afkalven te stimuleren, kan in de droogstand worden begonnen met het voeren van Diamond V. Dit product mag claimen dat het de opname na afkalven met 0,7 kg drogestof verhoogd. Dit helpt om de negatieve energiebalans te verbeteren en de productie te stimuleren. Als de pens (nog) niet optimaal draait, wordt er ook niet de maximale hoeveelheid microbieel eiwit aangemaakt. Een mogelijkheid om koeien te helpen is,  door op darmniveau extra bestendig eiwit aan te bieden, dat de behoefte aan Methionine en Lysine optimaal dekt. Dat kan met pensbestendige raap of soja, maar kan ook met een product als aardappeleiwit. Aardappeleiwit is niet het goedkoopste product, maar wel het product met de hoogste  concentratie aan eiwit (856 gr RE) en veel verschillende essentiële aminozuren. Het verdringt hierdoor weinig ruwvoer. In de tabel hieronder ziet u een overzicht van de aminozuren gehaltes van de belangrijkste eiwitbronnen.

 

Amino- Aardappel- Soja Raap soja 44 Raapzaad
zuur eiwit bestendig bestendig schroot schroot
LYS 59.4 30.1 20.9 29.8 20.9
MET 17.9 7.3 7.6 6.7 7.6
CYS 9.6 7.8 9.5 7.2 9.5
THR 42.9 20.3 16.7 18.7 16.7
TRP 10.2 6.8 4.9 6.2 4.9
ILE 43.1 23.9 14.8 22.1 14.8
ARG 41.4 38.4 23.1 36.0 23.1
PHE 49.8 26.5 15.6 25.0 15.6
HIS 16.9 14.0 10.6 13.0 10.6

Bron; CVB

Meer informatie?Neem gerust contact met ons op.


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken