white figure

Ketose; wat is het precies?

Geiten 13 december 2022

Geiten kunnen rondom aflammeren ketose (klinisch en subklinisch) ervaren. Wat is ketose? Hoe komt het tot stand en wat kunnen we doen om ketose te voorkomen?

Wat is ketose?

Ketose, ook wel slepende melkziekte ontstaat voornamelijk tijdens de negatieve energie balans. Als een geit meer energie verbruikt, dan dat ze op kan nemen uit het rantsoen. Het begin van slepende melkziekte ligt meestal in de laatste maand voor aflammeren, de reden hiervan is, dat de lammeren in de baarmoeder groeien.   Deze lammeren groeien nog minimaal 60% van hun geboortegewicht in de laatste maand. Ten eerste kost de groei dus extreem veel energie. Ten tweede (misschien nog wel belangrijker) zal de groei van de lammeren er voor zorgen dat er minder ruimte is voor het voer in de pens, doordat het grotere lam tegen de pens drukt. Dit is één van de redenen dat de drogestof opname van geiten voor aflammeren zo sterk daalt.

Dit is het moment dat een geit “het vet van de rug” gaat gebruiken. De energie die uit het lichaamsvet vrijkomt is de aanvulling voor het dier en haar foetus(sen). Dit vet van de rug wordt in de lever omgezet naar energie waar de geit wat mee kan. Dit is een natuurlijk proces, echter als er te veel lichaamsvet wordt afgebroken, dan kan de lever vervetten. Als dit gebeurt dan gaat de lever ketonen aanmaken in plaats van bruikbare energie. De geiten worden erg sloom en zullen nog minder gaan vreten. Ze komen als het ware in een negatieve spiraal. Dit noemen ze ketose of slepende melkziekte.

Hoe kunnen we ketose (slepende melkziekte) voorkomen?

Het is belangrijk dat een geit genoeg energie binnenkrijgt vanuit het rantsoen. Dus de drogestofopname voor aflammeren is super belangrijk. Hoe meer energie er via het voer in komt des te minder lichaamsvet hoeft er afgebroken te worden. Vers en smakelijk voer is hierin leidend.

Lukt het niet om de drogestof op peil te houden, dan is het belangrijk om geconcentreerder te gaan voeren (2 à 3 week voor aflammeren). Zorg er voor dat de geiten voor aflammeren meer energie naar binnen krijgen doormiddel van krachtvoeders of een energiedrank door het rantsoen. Een voorbeeld hiervan is glycerol, dit is naast goede energie ook erg smakelijk.

Het ondersteunen van de lever: B-vitamines, zoals niacine en choline kunnen de lever ondersteunen. Niacine kan een geit helpen doordat ze minder lichaamsvet zal gaan afbreken. Choline is een vitamine die er voor zorgt dat de lever wordt ontvet. Let wel op! Deze vitamines kunnen alleen hun werking doen in pensbestendige vorm. Zeker weten dat u deze producten op de juiste manier inzet? Vraag vrijblijvend advies.


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken