white figure

Met vruchtbare koeien naar een hoger rendement

Rundvee 2 september 2020

Een goede mineralen- en vitamine voorziening en een goede energiebalans zijn de basis voor een goede vruchtbaarheid bij melkkoeien. Na de lange hittegolf in augustus is het belangrijk dat de vruchtbaarheid nu extra aandacht krijgt zodat er volgend jaar niet onnodig koeien afgevoerd hoeven te worden. Extra ondersteuning van de vruchtbaarheid begint al in de droogstand, waar de basis voor de volgende lactatie gelegd wordt. Pens bestendige choline voeren in de transitie geeft een hogere kans op dracht in de volgende lactatie en een hogere piekproductie bij de verse koeien!

Vervetting

Door een toename van TMR-rantsoenen en de steeds extremere hitte perioden afgelopen jaren is er een stijging van het aantal koeien dat in een te ruime conditie de droogstand in gaat. Goed sturen op de conditie van transitiekoeien is belangrijk. Het vermindert niet alleen het risico op stofwisselingsstoornissen rondom afkalven, maar het verbetert ook de vruchtbaarheid van koeien. Dat levert direct geld op door minder diergezondheidskosten, een kortere tussenkalftijd en een lager inseminatiegetal.

Negatieve energie balans

Een koe die in een te ruime conditie afkalft, heeft een grotere kans op een negatieve energie balans. Wanneer een (te) groot deel van het lichaamsvet afgebroken wordt in het begin van de lactatie, zal een deel van dit lichaamsvet niet gebruikt worden voor energie maar ophopen in de lever. Elke punt BCS verlies geeft 4,5-5,5 kg vet ophoping op de lever (Drackley, 2001). Een ‘vette’ lever zal minder goed in staat zijn de fermentatiezuren om te zetten naar glucose. Choline kan er voor zorgen dat het opgehoopte vet in de lever beter afgevoerd wordt, waardoor de lever weer meer glucose kan produceren (Cole et al., 2011).

Choline

In de transitie periode is er een verhoogde vraag naar vitamine B4 oftewel, choline. Het verstrekken van ReaShure of pensbestendig choline aan koeien rondom afkalven optimaliseert de leverfunctie. Dat vermindert de kans op stofwisselingsziekten, het verbetert het drachtigheidspercentage na eerste inseminatie en het vermindert het aantal terugkomers. Ook maakt een minder vette lever meer glucose aan en dat stimuleert de melkproductie na afkalven. Een niet vette lever filtert het bloed ook beter en dat versterkt de weerstand van de koe. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat pens bestendige choline voeren in de transitie de melkproductie in de volgende lactatie met 2.0 kg/dag verhoogd (Zom et al., 2011).

Real result challenge

U kunt nu deelnemen aan de real result challenge, waarbij u voor een aantal maanden Reashure uit probeert tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Dit kan een mooi instap moment zijn om de transitie en de vruchtbaarheid van uw melkvee te verbeteren!


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken