white figure

Optimale klauwverzorging: gezonde koeien, goede resultaten

Rundvee 27 juni 2023

Klauwverzorging bij melkvee is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en prestaties van uw koeien. Ontdek hoe professionele klauwverzorging de klauwgezondheid kan verbeteren en kreupelheid kan voorkomen.

Klauwverzorging voor gezond melkvee

Regelmatige beoordeling door een professionele klauwverzorger is essentieel om een evenredige gewichtsverdeling op de poten van uw koeien te behouden. Dit voorkomt problemen zoals kreupelheid, die kunnen optreden wanneer klauwverzorging wordt verwaarloosd Klauwverzorging is het meest effectief aan het begin van de droogstand of tachtig tot honderd dagen na het afkalven. Ontdek hoe het verwijderen van overtollig hoorn en de behandeling van infecties, zoals de ziekte van Mortellaro, de klauwgezondheid ten goede kunnen komen.

Zo voorkom je klauwproblemen bij melkvee

Klauwproblemen bij koeien kunnen vaak gedeeltelijk worden voorkomen door aandacht te besteden aan zowel de juiste zorg als de voeding. Hier zijn enkele belangrijke stappen om klauwproblemen te verminderen en de algehele klauwgezondheid van uw rundvee te verbeteren:

 1. Stabiele ondergrond:
  Zorg voor een stabiele ondergrond in de stal en op de looproutes. Een harde, gelijkmatige ondergrond helpt bij het voorkomen van klauwblessures en slijtage. Oneffen vloeren kunnen drukpunten creëren die de klauwen belasten.
 2. Droge en schone omgeving:
  Houd de stalomgeving droog en schoon. Natte, modderige omstandigheden verhogen het risico op klauwproblemen. Natte klauwen zijn kwetsbaarder voor infecties en andere aandoeningen.
 3. Rustplekken:
  Zorg voor voldoende en comfortabele rustplekken in de ligboxen. Koeien die lange periodes moeten staan zonder voldoende rust, kunnen overmatige druk op hun klauwen ervaren.
 4. Uitgebalanceerd rantsoen:
  Voeding speelt ook een rol in klauwgezondheid. Zorg voor een uitgebalanceerd rantsoen dat voldoende voedingsstoffen bevat. Mineralen zoals zink en biotine spelen een cruciale rol bij het behoud van sterke klauwen.
 5. Voorkom overmatige voeropname:
  Overmatige voeropname kan leiden tot gewichtstoename en een verhoogde belasting van de klauwen. Controleer en beheer de voeropname om overgewicht bij koeien te voorkomen.
 6. Kreupelheid detecteren en behandelen:
  Identificeer en behandel kreupele koeien onmiddellijk. Onbehandelde kreupelheid kan leiden tot ernstigere klauwproblemen.
 7. Regelmatige klauwverzorging:
  Plan regelmatige klauwverzorgingssessies door professionele klauwverzorgers. Zij identificeren mogelijke problemen in een vroeg stadium.

Ontdek onze producten en oplossingen voor rundveevoeding, inclusief het minimaliseren van ketose, het verhogen van melkeiwit, en het aanvullen van mineralen en sporenelementen. Gezonde koeien vormen de basis voor een succesvol melkveebedrijf.

 


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken