Skip de hitte dip!

09/06/2022

Bij warme temperaturen en een hoge luchtvochtigheid kunnen koeien last krijgen van hittestress. Dit kan een dip in de melkproductie veroorzaken. De juiste voermaatregelen kunnen helpen om deze dip zoveel mogelijk te beperken. Lees hieronder meer over de werking van Diamond V, NiaShure en BergaFat tijdens hittestress.

 

Diamond V – Natuurlijke buffer

Tijdens hittestress neemt een koe in verhouding minder ruwvoer op. Dit resulteert in een scheve verhouding van het ruwvoer en krachtvoer. Door de pens op deze stressmomenten in balans te houden zal ze blijven presteren.

Diamond V stimuleert de melkzuur omzettende bacteriën. Deze bacteriën zetten melkzuur om naar propionzuur. De propionzuur verlaat de pens via de penswand. Des te sneller deze omzetting, des te hoger de pH zal zijn in de pens. Diamond V is hét enige volledig gefermenteerde gistproduct dat aantoonbaar helpt om uw koeien beter te laten presteren door een hogere voeropname (unieke claim, goedgekeurd door FDA – de Amerikaanse VWA). Dit komt voornamelijk door stimulatie van de vezelverterede bacteriën in de pens.

Onderzoeken tijdens hittestress tonen aan dat Diamond V een succesvol werkend product is tijdens de warme periodes. Van de 10 onderzoeken die gedaan zijn, was Diamond V 10 keer succesvol in het ondersteunen van de melkproductie (10 wetenschappelijke onderzoeken in USA 1988 – 2007).

 

NiaShure – De airconditioning voor de koe

Niacine stimuleert de bloedsomloop door verwijding van de bloedvaten, dit wordt ook wel vasodilatatie genoemd. Aangezien een koe niet kan zweten, is het verwijden van de bloedvaten een belangrijke manier om extra warmte kwijt te raken en hittestress zoveel mogelijk te minimaliseren. Bij de inzet van de juiste dosering NiaShure (pensbestendige niacine) is de lichaamstemperatuur van koeien die NiaShure kregen gemiddeld een graad kouder dan de controlegroep (Zimbelman et al., 2007).

Ruwe niacine wordt echter vrijwel volledig afgebroken in de pens. NiaShure is een pensbestendige niacine. NiaShure levert een acht keer hogere bio-beschikbaarheid van niacine in de dunne darm vergeleken ten opzichte van ruwe niacine.  .

 

BergaFat – De “koude” energiebron

BergaFat is een 100% plantaardige vetbron, geproduceerd uit palmolie. Dit product levert veel energie (3.900 VEM per kg). De C16:0 vetzuren passeren de pens en worden goed verteerd in de darmen. Vanuit hier worden ze omgezet naar melkvet. Bij de vertering van verzadigde vetzuren komt geen fermentatiewarmte vrij. BergaFat wordt daarom ook wel een “koude” energiebron wordt genoemd.

De winst met BergaFat is niet alleen tijdens de warme periode te behalen, maar ook vooral daarna. Minder conditieverlies tijdens hittestress, kan in de periode erna resulteren in een betere vruchtbaarheid.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf geïnformeerd om het beste uit uw bedrijf te halen
Nieuwsbrief

Onze merken