white figure

Voorkom vruchtbaarheidsproblemen door hittestress

Rundvee 25 mei 2023

Hittestress bij koeien leidt niet alleen op korte termijn tot productieverlies, maar kan op lange termijn ook tot vruchtbaarheidsproblemen leiden. Na een lange periode van (extreem) warm weer bleken afgelopen jaar veel koeien niet (meer) drachtig te zijn. Dit is zonde, want met de juiste voerstrategie zijn vruchtbaarheidsproblemen door hittestress goed te voorkomen.

Verhoog de energieopname

Door de hitte gaan koeien minder vreten en daalt de energieopname. Terwijl een voldoende aanbod van glucogene energie juist van groot belang is bij de ontwikkeling van eicellen en het in stand houden van de dracht. Doordat de energieopname daalt gaan koeien na verloop van tijd hun eigen lichaamsvet mobiliseren. Hierbij komen hormonen vrij die een negatief effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid.

De verminderde energieopname kan worden gecompenseerd door voldoende gemakkelijk opneembare energiebronnen te voeren. BergaFat F-100 is een 100% plantaardige vetbron, geproduceerd uit palmolie. Dit product levert veel energie (3.900 VEM per kg) en is smakelijk. De C16:0 vetzuren worden goed verteerd en rechtstreeks naar melkvet omgezet. Bij de vertering van vet komt geen fermentatiewarmte vrij. BergaFat F-100 wordt daarom ook wel een “koude” energiebron wordt genoemd.

Ondersteun de lever

De meeste koeien krijgen na afkalven te maken met een negatieve energiebalans (NEB). De NEB is een periode waarin een koe onvoldoende in haar behoefte aan eiwit en energie kan voorzien. Dit geldt extra voor koeien die afkalven tijdens een hittestressperiode.

Om de NEB te compenseren gaan koeien hun lichaamsvet te mobiliseren. Bij grootschalige mobilisatie van de vetreserves kunnen er problemen met de stofwisseling ontstaan doordat de lever de grote hoeveelheid vetzuren niet kan verwerken. De lever gaat vervetten. Bij leververvetting zal de lever ketonlichamen produceren. Dieren met te veel ketonlichamen hebben meer moeite om weer drachtig te worden en zijn gevoeliger voor andere aandoeningen zoals uierontsteking, baarmoederontsteking en lebmaagverplaatsing.

Choline ondersteunt de leverwerking en verkleint de kans op leververvetting. ReaShure-XC is een pensbestendige-XC choline. Door de pensbestendige coating komt de choline vrij in de darm, waar het zijn werk kan doen.


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken