white figure

Webinar: Verdien geld door voerefficiëntie

Rundvee 5 oktober 2021

Hoeveel melk maakt een koe uit het voer? Wat zijn de normen en hoe kan ik de resultaten op mijn bedrijf verbeteren?

 

Aanvang: 21 oktober 2021 om 20:00 uur.

Hoeveel melk maakt een koe uit het voer? Wat zijn de normen en hoe kan ik de resultaten op mijn bedrijf verbeteren?

Dat staat centraal in de webinar ‘Voerefficiëntie in de melkveehouderij’.

De voerefficiëntie wordt berekend door het aantal kilo’s melk te delen door de opgenomen kilo’s droge stof uit het opgenomen rantsoen. Gemiddeld varieert deze in de praktijk van 1,1 tot 1,6. Daarbij halen de nieuwmelkte koeien veelal de hoogste waarden voor voerefficiëntie. Soms is een voerefficiëntie heel hoog, omdat de koeien zichtzelf te sterk weggeven. Dat is niet wenselijk. Vaarzen en koeien die al lang in lactatie zijn, hebben vaak wat lagere waarden. Vaarzen zijn immers nog in de groei en oud melkte koeien moeten weer in conditie komen en hebben een deel voeding nodig voor het kalf. Kortom: de waarde van de voerefficiëntie moet passen bij de groep. Toch vraagt een suboptimale voerefficiëntie aandacht. Vaak kan er door kleine verbeteringen al veel bereikt worden en kan er geld bespaard worden op de voeding of wordt er met dezelfde hoeveelheid voer een hogere melkproductie bereikt en dus ook omzet en cash-flow. Verbetering van 0,1 voerefficiëntie betekent al snel 2 litermelk per koe meer. Bij 100 koeien is dat al 70 euro per dag melkopbrengst ofwel > 25.000 euro per jaar.

Het is van belang dat het gevoerde rantsoen, en het restvoer, gewogen worden en dat er melkproductiegegevens per koe beschikbaar zijn. Dan wordt duidelijk waar er nog kansen liggen. Is dat door verbetering van ruwvoerkwaliteit? Verbetering van de genetische aanleg van de koeien? Verbetering van de diergezondheid op het bedrijf? Overal liggen kansen, dus ook op de bedrijven waar al wel een goede voerefficiëntie is bereikt.

In dit webinar geven vakkundige partijen antwoord op alle aspecten die invloed hebben op het realiseren van een optimale en passende voerefficiëntie.

Klik op deze link en meld je gratis aan

 


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken