white figure

Eiwitarme kuilen compenseren met NitroShure

Geiten 21 september 2021

Het weer in ons land heeft veel invloed op de groei van gras en mais. Mede hierdoor lukt het ons vaak niet, het gewas te oogsten zoals we het graag in de kuil zouden willen hebben. Moeilijke kuilen vergen meer rekenwerk voor een goede penswerking om ons ruwvoer optimaal te benutten. We kunnen door kuilen te combineren, proberen de verteringsnelheid zo goed mogelijk in balans te brengen door bijvoorbeeld een te snelle kuil te vertragen met een langzamere of een eiwitrijke met een eiwitarme. Meerdere kuilen tegelijk voeren geeft echter wel een lagere voersnelheid en geeft daardoor meer kans op broei. Voldoende opname van fris voer is een eerste vereiste voor een goede productie, daarnaast is een optimale penswerking belangrijk.

Vertering stimuleren

Bij droge kuilen met een hoog NDF of ruwe- celstof gehalte en kuilen met een lage verterings- coëfficiënt (lage VC-OS of lage VC-NDF), is het belangrijk dat er in de pens zoveel mogelijk soldaatjes zijn, die deze celwanden moeten afbreken. Deze ruwe celstof afbrekende bacteriën gedijen het beste bij een PH van 6,0 – 6,8. Voor hun groei en de vorming van microbieel eiwit zijn ze beslist een stikstof (N) bron nodig. Het is dus belangrijk dat er steeds over de dag voldoende eiwit (OEB) op pens niveau beschikbaar is. De grove droge graskuilen bevatten een hoger aandeel bestendig eiwit, dan dat we gewend zijn. De DVE kunnen we met soja of raap meestal nog wel aanvullen, de OEB, oftewel het onbestendige pens eiwit blijft daarmee vaak te laag. Voederureum kan een oplossing zijn, maar werkt maar kort. Een geit moet dan beslist elke twee uur vreten en dat gebeurt vaak niet, vooral niet in de nacht. NitroShure is slow- release ureum dat door een coating geleidelijk in de pens vrij komt gedurende 8 uur. Door 10 tot 20 gram per geit per dag hiervan te voeren, bent u ervan verzekerd dat de pens microben 24 uur per dag de beschikking hebben over voldoende stikstof voor een optimale ruwvoervertering. Omdat ook de energie uit grof droog voer traag vrij komt is ook extra aandacht voor (snelle) pens energie nodig.

In onderstaande situaties kan de OEB of de hoeveelheid pens-eiwit te laag zijn.

  • Droge en of grove graskuilen
  • Kuilen met een hoog suikergehalte. Suiker en eiwit wisselen elkaar uit. Kuilen met een hoog suikergehalte hebben vaak een goede DVE maar een te laag gehalte aan pens-eiwit of OEB.
  • Snijmaisrijke rantsoenen. Snijmais is een energierijk, maar eiwitarm product.
  • Rantsoenen waarin veel bijproducten met een negatieve OEB zijn opgenomen als aardappelvezels en bietenperspulp.
  • Graskuilen waarbij broei is opgetreden en het eiwit (te) bestendig is geworden.

Tot slot:

  • Een slecht werkende pens-fermentatie door een tekort aan pens-eiwit, kan in de melk een hoog ureumgehalte geven. De pens verzuurt dan eerder en werkt niet optimaal.
  • Het eiwit in Nitroshure wordt beschermd door een vetcoating. Hierdoor koopt u niet alleen eiwit, maar ook voederwaarde (315 VEM), de voederwaarde van 1/3 kg krachtvoer.
  • Nitroshure bevat 2550 gram ruw eiwit, 2540 OEB, 315 VEM en 9% ruw vet.

Wilt u meer info, neem dan contact met ons op.


    Advies nodig?
    Wij helpen u graag!

    Bel of mail mij terug


    white figure
    Contactformulier


      Advies nodig?
      Wij helpen u graag!

      Bel of mail mij terug


      Onze merken