De waarde van Omega 3 en Omega 6 vetzuren

07/05/2020

Omega vetzuren zijn te vinden in elke cel van de koe (behalve rode bloedcellen). De balans tussen deze vetzuren worden volledig bepaald door wat er in het rantsoen zit, omdat een koe zelf geen Omega vetzuren kan aanmaken. Veel rantsoenen bevatten te veel Omega 6 vetzuren. Een overmaat aan deze omega 6 vetzuren kan zorgen voor ontstekingsreacties terwijl omega 3 vetzuren dit kan tegen gaan.

Omega 3 vetzuren komen vooral voor in producten als lijnzaad maar ook in visolie en algen.
Deze vetzuren hebben een sterk ontstekingsremmend effect, dit kan een effect hebben op veel gebieden in het lichaam maar vooral op darm gezondheid. Zowel voor een koe zelf maar ook voor de producten die ze voortbrengt, zoals melk en vleesproducten, is een juiste verhouding Omega-3/ Omega-6 belangrijk. Ook voor ons mensen is een juiste vetzuren verhouding dus belangrijk.

Veel rantsoenen voor melkvee bevatten (snij-)mais en soja producten met een hoog aandeel omega 6 vetzuren en te weinig omega 3 vetzuren.

Het is daarom belangrijk een juist evenwicht te brengen in het rantsoen voor omega 3 en omega 6 op darmniveau. Hiermee kunnen we het immuunsysteem beter in balans brengen en dat zal ook bijdragen tot meer energie voor melkproductie en vruchtbaarheid.

Omega-3 (C18:3) en omega-6 (C18:2) zijn beide onverzadigde vetzuren. Als deze in de pens terecht komen, worden ze door de pensbacteriën verzadigd. De kunst is dus de hoeveelheid omega-3 op darmniveau te verhogen met pensbestendige producten.

Een mogelijkheid om dit te doen, is het voeren van Lin+. Dit is speciaal door lamineren bewerkt lijnzaad wat ook behandeld is met antioxidanten tegen oxideren. Het bevat een hoog aandeel essentiële vetzuren met een hoog gehalte aan pens- bestendige C18:3 (Omega-3) en C18:1. Door het lamineren wordt ervoor gezorgd dat het onverzadigde vet in het lijnzaad niet verzadigd wordt in de pens (gehydrogeneerd).

Lin+ bevat 38 procent vet en de pensbestendigheid van dit vet is minimaal 65 procent. De Omega-3 in Lin+ verlaagt de hoeveelheid prostaglandines wat gunstig is voor het in standhouden van de dracht en dus de vruchtbaarheid verbetert. Daarnaast bevat Lin+ een hoeveelheid C18:1 wat positief werkt op de melkproductie en zorgt voor een betere benutting van de andere vetzuren in het rantsoen. Ook krijgen koeien door het voeren van lijnzaad een mooie glanzende vacht.

Lin+ wordt geleverd in big bags van 850 kg of in zakgoed van 25 kg per volle pallet van 975 kg. Voeradvies 0,5 – 1 kg per koe per dag.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf geïnformeerd om het beste uit uw bedrijf te halen
Nieuwsbrief

Our brands