white figure

Vruchtbaarheid verbeteren bij rundvee en herkauwers

In het begin van de lactatie verkeren vrijwel alle koeien in een negatieve energiebalans. Koeien gaan dan hun eigen lichaamsvet mobiliseren. Wanneer een koe veel lichaamsvet mobiliseert kunnen er problemen met de stofwisseling ontstaan doordat de lever de grote hoeveelheid vetzuren die uit het vetweefsel worden gemobiliseerd niet kan verwerken.

Dit heeft ook invloed op de vruchtbaarheid. Bij koeien die in een sterk negatieve energiebalans zitten, komt de voortplantingscyclus namelijk langzamer op gang. Dit heeft tot gevolg dat deze koeien na het afkalven minder snel weer tochtig worden. Ditzelfde geldt voor koeien die in een te goede conditie zijn op het moment van afkalven.
Bij een ernstige negatieve energiebalans en dus een hoog aanbod aan gemobiliseerd vet kan de lever het vet niet snel genoeg omzetten, er ontstaat leververvetting. Een vette lever doet zijn werk langzamer en dus minder efficiënt. Het functioneren van de lever kan bevordert worden door het voeren van choline (vitamine B4). Deze stof versnelt de omzetting van vet.

Gewone choline wordt in de pens binnen enkele uren afgebroken. ReaShure is choline met een vet coating. Hierdoor is het pensbestendig. Het gebruik van choline (dagelijks via 60 gram van het product Reashure) vermindert de kans op stofwisselingsziekten en verbetert de vruchtbaarheid en het nonreturn percentage. Ook zal de lever meer glucose maken wat resulteert in een hogere productie.

  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier

   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Our brands