white figure

pHix-up; de nieuwe tegenhanger van Natriumbicarbonaat

pHix-up is een innovatief mengsel uit meerdere magnesiumbronnen die effectief de optimale pH van de pens ondersteunt. Met name bij zeer productieve melkkoeien. pHix-up is een natuurlijk product, verkregen zonder enige chemische transformatie of additieven.

Tijdens een ​​in-vivo-onderzoek op de experimentele boerderij van BLANCA in Spanje, werd in samenwerking met Dr. Alex Bach (IRTA) onderzocht wat de bufferende werking is van Phix-up t.o.v. natriumbicarbonaat. Om de efficiëntie van pHix-up te onderzoeken is de pens PH gemeten van koeien met een rantsoen wat voor pens verzurende omstandigheden zorgt.

In deze studie werden 30 melkkoeien (Holstein) in 3 groepen gemonitord.

 • controle (geen additief),
 • natriumbicarbonaat (1% DS-opname)
 • pHix-up (0,5% DS-opname)

Deze koeien kregen een dieet waarbij de hoeveelheid gerst geleidelijk werd verhoogd (van +1 kg / dag tot +3 kg / dag). Hierdoor werd een pensverzuring gesimuleerd.

De studie duurde 30 dagen. Koeien in de pHix-up groep hadden een hogere pens-pH dan de controlekoeien, wanneer er 3 kg gerst/dag gevoerd werd. De koeien uit de nabigroep zaten qua waarden tussen beide andere groepen in. Bovendien brachten deze koeien minder tijd door met pH <5,8 dan koeien in de controle- of natriumbicarbonaatgroep.

Ook hadden koeien met pHix-up een hogere opname van droge stof en een verhoogde melkproductie, zowel in hoeveelheid als in kwaliteit.
Dus met de helft van de dosering t.o.v. natriumbicarbonaat zijn betere resultaten gehaald. U vindt het onderzoek hier. 

  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier

   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Our brands