white figure

Aandachtspunten voor veilige overgang van stal naar wei

De flora in de pens moet zich aanpassen als de koeien de wei in gaan. Weidegras is een ander (ruw)voer dan graskuil of snijmais. Het kost een paar weken, voordat de pens daar goed op ingesteld is. Hoe zorg je ervoor dat de overgang van stal naar wei zo soepel mogelijk verloopt?

1. Monitor samenstelling gras en stuur bij met energie of eiwit

De samenstelling van gras kan van dag tot dag sterk verschillen. Zo bevat gras na een zonnige dag en een relatief koude nacht regelmatig hoge suikergehaltes. Bij overdag donker, vochtig weer, bevat het gras vaak veel onbestendig eiwit. Uit het melk-ureum gehalte kan vaak worden afgeleid of gras veel eiwit of juist veel suiker bevat. Het ene moment zal moeten worden bijgestuurd met meer energie in de vorm van bijvoorbeeld snijmais, en op een ander moment moet er juist eiwit bij.

2. Rem snel weidegras met structuurrijke producten

Voer moet niet te snel door een koe heen gaan, dus naast bladrijk weidegras moet er soms met extra structuurrijke producten worden geremd. Bij hoge ureum gehaltes in de melk, bevat het gras veel onbestendig eiwit en is een aanvulling met extra pensenergie nodig. Extra snijmais, bietenpulp of een krachtvoer met een OEB van 0 of lager kan hiervoor gebruikt worden. Bij een laag melkureum is er extra soja, raap of ander eiwitrijk krachtvoer nodig.

3. Zorg voor eiwitrijk rantsoen in de nacht

Jong bladrijk weidegras verteerd erg snel. Dat kan betekenen, dat als de koeien ’s nachts een eiwitarm rantsoen krijgen, dat er in de tweede helft van de nacht een eiwittekort in de pens zou kunnen ontstaan. Daarom is het goed in het nachtelijk rantsoen een eiwitgehalte van 15 procent aan te houden.

4. Houdt afwisseling dag en nacht (winterrantsoen) in de gaten

Vooral in het begin van het voorjaar gaan koeien vaak alleen overdag naar buiten en krijgen ze ’s nachts nog het winterrantsoen. Het ene moment krijgt een koe dan een structuur rijk rantsoen binnen, het andere moment bladrijk, structuur- arm weidegras. Jong gras kan een te snelle doorstroming geven, waardoor er teveel eiwit en zetmeel onafgebroken in de dikke darm komt. Dit veroorzaakt dikke darm verzuring en geeft waterige, zure mest.

Bij dikke darm verzuring wordt de darmwand beschadigd waardoor er LPS of Coli bacteriën in het bloed kunnen komen. Dit kan bij een koe inwendige (coli)ontstekingen veroorzaken en activeert het afweermechanisme. Het afweersysteem van een koe is een grote energie vrager, waardoor direct de melkproductie daalt.

Tijdens de weideperiode moet de pens van de koe zich continue aanpassen aan de omstandigheden van het moment. Deze aanpassingen kosten energie en ook productie. Van Diamond V is bekend, dat een koe beter met deze schommelingen om kan gaan. Doordat Diamond V de lactaatgebruikers in de pens stimuleert, zal een koe bij snel afbreekbaar suikerrijk gras, minder snel pensverzuring krijgen. Het zorgt voor een goede vertering, waardoor er meer energie benut kan worden uit gras en ruwvoeders. Een goed product ter ondersteuning van de overgang van stal naar wei. Gemiddeld stijgt de melkproductie door Diamond V met 1,18 kg melk per koe per dag. De kosten bedragen 7 à 10 cent per koe per dag, afhankelijk van of het in brok of los wordt verstrekt.


    Advies nodig?
    Wij helpen u graag!

    Bel of mail mij terug


    white figure
    Contactformulier


      Advies nodig?
      Wij helpen u graag!

      Bel of mail mij terug


      Onze merken