white figure

Hoe kan het immuunsysteem van een koe verstoord raken?

Zieke koeien, daar zit niemand op te wachten. Productieverlies, behandelen (veearts), extra arbeid, kortom veel ellende en kosten. Maar wat zijn nu de facetten die bepalen of het immuunsysteem optimaal functioneert en wat zorgt ervoor dat het wordt verstoord?

Vitamine E en selenium

Naast het feit dat koeien qua energie en eiwitvoorziening op norm gevoerd moeten worden, is een goede dekking aan mineralen, sporenelementen en vitaminen wenselijk. Een paar belangrijke elementen hieruit zijn vitamine E en selenium.

Vitamine E beschermt de buitenkant van cellen in het lichaam tegen indringers. Selenium beschermt de cellen juist van binnenuit. Bij tekorten, helpt het voeren van extra vitamine E vrij snel, selenium echter moet door een enzym worden ingebouwd in de cellen en dat duurt zo maar drie maanden. Daarom dient het rantsoen continue voldoende selenium te bevatten, omdat bij een tekort dus drie maanden duurt voor de bescherming weer volledig is.

Aminozuren

Er zijn ook nutriënten in de voeding waarvan minder bekend is, dat deze ook een rol hebben bij het voorkomen van ontstekingen, zoals bepaalde aminozuren. Van Cystine bijvoorbeeld, is bekend dat het belangrijk is voor een goede leverwerking en een functie heeft bij het ontgiften van toxische stofwisselstoffen. Tekorten geven leverproblemen, dermatitis (huidontstekingen) en meer kans op infecties. Een goed werkende lever is zeer belangrijk voor een optimale glucose productie. Glucose is de belangrijkste brandstof is voor het immuunsysteem, maar de lever filtert ook de ongewenste stoffen uit het bloed. Een verstoorde leverfunctie door leververvetting, heeft daardoor direct een negatieve invloed op de werking van het immuunsysteem. Het bijvoeren van pensbestendige ondersteunt de reinigende werking van de lever.

Stresshormonen

Hormonen spelen ook een rol in het afweersysteem. Zo wordt bij stress het hormoon Cortisol aangemaakt, waardoor de natuurlijke afweer vermindert. Stress wordt veroorzaakt door overbezetting, oncomfortabele boxen, te weinig vreetplaatsen of slecht, onsmakelijk voer. Ook hitte veroorzaakt stress of een voergoot dat te vaak geen voer bevat of waar het voer niet vaak genoeg wordt aangeschoven. Een tekort aan waterbakken of drinkwater dat niet schoon of fris is kan eveneens stress veroorzaken. Veel coli of kiemen in het drinkwater, kan allerlei vreemde problemen veroorzaken op een bedrijf. Te veel ijzer of mangaan in het water is nadelig voor de mineralenbenutting en heeft een negatief effect op de smaak.

Inkuilmanagement

Schimmels in de snijmais, op het gras, of in het voer, produceren toxische, giftige stoffen.  Deze stoffen vragen veel van het immuunsysteem, waardoor ziekten gemakkelijker kunnen toeslaan. Een goed in- en uitkuil management, zorgt dat broei minder kans krijgt en kan veel ellende voorkomen. Het gebruik van een goed inkuilmiddel of een broeiremmer toevoegen  in de mengwagen is geen overbodige luxe. Schimmelvorming kan ook voor komen in vuile voersilo’s. Krachtvoer en tarwegistsilo’s dienen regelmatig hierop gecontroleerd te worden.

Verhoudingen in rantsoenen

Minder bekend is de invloed van verhoudingen en hoeveelheden van bepaalde vetzuren in het rantsoen op het immuunsysteem. Zo kan een overmaat aan omega 6 vetzuren zorgen voor ontstekingsreacties, terwijl omega 3 vetzuren dit kan tegengaan. Aandacht voor een juiste verhouding tussen deze vetzuren in rantsoenen is dus belangrijk. Vooral in snijmaisrijke rantsoenen dient hier aandacht voor te zijn.

Voor meer informatie over de invloed van het rantsoen op het immuunsysteem van de koe kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Waarom AminoShure-XM gebruiken?

  • Draagt bij aan een verhoogde productie van energie
  • Goede darmbeschikbare menthionine bron
  • Draagt bij aan een verhoging van de melkproductie en melkeiwit percentage


    Advies nodig?
    Wij helpen u graag!

    Bel of mail mij terug


    white figure
    Contactformulier


      Advies nodig?
      Wij helpen u graag!

      Bel of mail mij terug


      Onze merken