white figure

Waarom daalt het melkvetgehalte in het voorjaar?

Rundvee 3 februari 2023
Er zijn twee redenen waarom de start van het weideseizoen vaak leidt tot een daling van het melkvetgehalte.

 

1. Snelle suikers

De suikers in voorjaarsgras zijn meestal zogenaamde ‘snelle’ suikers. Dit betekent dat de koe deze suikers snel verteert. Hierdoor wordt de pens van de koe onvoldoende gestimuleerd. Een goede stimulatie van de pens is juist heel belangrijk voor de aanmaak van azijnzuur en boterzuur. Deze bouwstoffen zijn onmisbaar voor het aanmaken van melkvet.

2. Onverzadigde vetzuren

Daarnaast bevat voorjaarsgras veel onverzadigde vetzuren. Net als snelle suikers zorgen onverzadigde vetzuren voor onvoldoende pensstimulatie en remt het de melkvetproductie.

Pas rantsoen aan op voorjaarsgras

Door het rantsoen van de koe goed aan te passen op het voorjaarsgras kan de daling van het melkvetgehalte zo veel mogelijk worden voorkomen. Zo kan het zetmeel- en suikergehalte worden verlaagd en meer vezelrijk voer (structuur) worden gevoerd. Dit stimuleert de pens van de koe en zorgt ervoor dat er voldoende bouwstoffen (azijnzuur en boterzuur) worden aangemaakt voor de productie van melkvet. Ook het voeren van pensbestendige verzadigde vetten kan een daling van het melkvetgehalte beperken.

BergaFat F-100 is een 100% plantaardig product dat voornamelijk uit verzadigde vetten bestaat. Deze vetten worden pas in de darm verteerd en kunnen direct omgezet worden in melkvet. De resultaten zijn vaak al na enkele dagen zichtbaar.

Vraag naar BergaFat F-100 bij uw voeradviseur of neem vrijblijvend contact met ons op. Benieuwd naar de aandachtspunten bij het voeren van vers gras? Lees hier ons nieuwsartikel. 

 

Voeradvies aanvragen


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken