Het weer in ons land heeft veel invloed op de groei van gras. Mede hierdoor lukt het ons vaak niet, het gewas te oogsten zoals we het graag in de kuil of baal zouden willen hebben. Moeilijke kuilen vergen meer rekenwerk voor een goede penswerking om ons ruwvoer optimaal te benutten. We kunnen door kuilen te combineren, proberen de verteringsnelheid zo goed mogelijk in balans te brengen door bijvoorbeeld een te snelle kuil te vertragen met een langzamere of een eiwitrijke met een eiwitarme. Meerdere kuilen tegelijk voeren geeft echter wel een lagere voersnelheid en geeft daardoor meer kans op broei. Voldoende opname van fris voer is een eerste vereiste voor een goede productie, daarnaast is een optimale penswerking belangrijk.
Vertering stimuleren
De drogere langere kuilen die rond 1 juni gemaaid zijn, hebben een hoog NDF of ruwe- celstof gehalte. Deze kuilen hebben dus een lage verterings- coëfficiënt (lage VC-OS of lage VC-NDF). Het is dan belangrijk dat er in de pens zoveel mogelijk soldaatjes (oftewel ruwe celstof afbrekende bacteriën) zijn, die deze celwanden afbreken. Deze bacteriën gedijen het beste bij een PH van 6,0 – 6,8. Des te groter de populatie van deze bacteriën des te beter de celwanden van het stugge gras worden afgebroken en het voer beter wordt benut.
Stimuleren celwandafbraak
Diamond V bevat metabolieten, stoffen die door gisten zijn gemaakt, welke de ruwe celstof afbrekende bacteriën stimuleren, zodat ze zich sneller vermeerderen en beter de celwanden van het voer kunnen afbreken. U ziet dit al binnen 14 dagen aan de beter verteerde mest.
Bij geiten resulteert het toevoegen van Diamond V gistcultuur in een gemiddelde stijging van de voeropname. Dit is van wezenlijk belang voor de ondersteuning van de melkproductie, vruchtbaarheid, diergezondheid en pens- werking. Diamond V bevat geen levend gist en is daardoor goed toepasbaar i.c.m. een broeiremmer in de mengwagen en is ook goed persbaar in mengvoeders.