white figure

Andere voerstrategie verlaagt celgetal

Sinds oktober 2023 past veehouder Johann de Boef een andere voerstrategie toe. Dat leidde tot meer melk en koeien die gezonder zijn. Het celgetal ging van 265 naar 184.

Op zo’n 20 kilometer van de Biesbosch ligt het melkveebedrijf van de familie De Boef in Poederoijen. Johann de Boef nam in 2000 het ouderlijk bedrijf over. In 2001 is de melkveestal verlengd en deels verbreed en in 2021 kwamen er twee VMS 310-melkrobots van DeLaval, na een grondige verbouwing. “We zijn met robots gaan melken voor meer arbeidsgemak en de keuze viel op V310-robots om tocht en drachtigheid via de melk te kunnen meten”, zegt De Boef. “De melkproductie per koe steeg van 9.000 liter melk naar de huidige 10.750 liter per koe per jaar.”

In het uiterste zuidwesten van Gelderland ligt het melkveebedrijf van de familie De Boef in Poederoijen. Van oorsprong lag het bedrijf aan de Maasdijk. Na de ruilverkaveling gingen de ouders van Johann de Boef in 1979 verder op een nieuwe locatie in het veld van Poederoijen.

 

Rantsoenaanpassing

De Boef voert zijn basisrantsoen met een voermengwagen. In de basis (uitgedrukt in kg droge stof per koe per dag) zit: 10,8 kg graskuil, 3,6 kg mais, 1,8 raap, 1,8 kg gras structuurmix, 1,6 kg sodagrain, 0,5 kg koolzaadstro, 90 gram mineralen en 340 gram profat. “We voegen ook water toe voor een basisrantsoen van ongeveer 38% droge stof. Brok krijgen de koeien alleen in de melkrobots, we hebben geen krachtvoerboxen”, zegt De Boef.

“We willen graag veel melk per koe. Maar in het najaar liepen onze koeien vaak op het randje van pensverzuring. Een belangrijk aanleiding om het rantsoen te wijzigen. In oktober 2023 hebben we de geplette gerst vervangen door gras structuurmix, dat goed past bij ons grasrijke rantsoen. Het zorgt voor een rustige vertering door de gebruikte grondstoffen en er zit standaard een gistfermentatieproduct nutritek in verwerkt. Dat zit ook in de droogstandsmix die wij gebruiken.”

“Jaarrond vet en gisten voeren, levert meer voersaldo en gezonde koeien op”

De melkkoeien krijgen twee kilo gras structuurmix per dag en daarmee 19 gram nutritek per dier per dag. “We voegen nutritek toe aan genoemde mixen om de pensfermentatie te stabiliseren en voor ondersteuning van de darm- en uiergezondheid”, zegt Thomas van Mourik, technisch specialist rundvee van Agruniek Rijnvallei, die De Boef adviseert. “De voervertering werd beter. Dat zagen we duidelijk terug aan de mestscore tijdens het mestzeven in opvolgende bezoeken. En de dagproductie over de week werd ook veel vlakker.”

Door de betere vertering van het rantsoen steeg de melkproductie dagelijks met twee kilo per koe. Van 33 kilo in oktober 2023 naar de huidige productie van 35 kilo. Vet- en eiwitgehalte bleef nagenoeg gelijk. “De aanpassing van het rantsoen had ook een gunstig effect had op de weerstand van de koeien en het celgetal. Die ging van 184 in september 2023 naar gemiddeld 153 in februari 2024, terwijl we in februari 2023 nog op 265 zaten”, vertelt De Boef, die vorig jaar zeven koeien had met klinische mastitis.

Sinds gras structuurmix is toegevoegd aan het basisrantsoen is het voersaldo ook gestegen met 70 cent per kilo melk. Daar komen de positieve effecten op uier- en diergezondheid nog bij. “De diergezondheidskosten gaan daardoor ook omlaag”, zegt de Gelderse veehouder, die ook profat, een pensbestendig vet, voert. “Dit voeren we om de energiedichtheid van het rantsoen te verhogen. Verse koeien blijven beter in conditie en dat ondersteunt de vruchtbaarheid. En door de hoge energiewaarde is het ook gunstig voor een positieve BEX-score.”

Melkveebedrijf De Boef verlaagt celgetal

Johann de Boef (54) runt samen met zijn vrouw Thea (46) een melkveebedrijf in Poederoijen (Gld.). Er zijn twee melkrobots van DeLaval. Sinds 2021 maken ze ook boerenijs en verkopen dat onder de naam Loeigoed.

Bedrijfsgegevens

  • 120 melkkoeien
  • 50 stuks jongvee
  • 60 ha grond in gebruik, waarvan 30 ha eigendom
  • 52 ha gras
  • ha mais
  • 10.750 kg melk per koe
  • 3,53% eiwit
  • 4,49% vet
Melkveebedrijf De Boef

Andere maatregelen

De droge koeien krijgen een apart rantsoen dat bestaat uit (uitgedrukt in kg droge stof per koe per dag): 4,7 kg graskuil, 4,3 kg mais, 2,2 tarwestro en 1,7 kg droogstandsmix. De Boef begint al in de droogstand met het verstrekken van nutritek in de droogstandsmix. “Rondom afkalven is een goede penswerking zeker cruciaal. Daarvoor moet je op tijd beginnen met de inzet van gisten. Want gisten hebben tijd nodig om de hoeveelheid celwandverterende bacteriën in de pens te laten groeien”, weet De Boef nu. “Als je hiermee pas bij de start van de lactatie begint, dan ben je eigenlijk te laat voor een goede opstart van de lactatie. Wij blijven nu voor een stabiele penswerking jaarrond gisten voeren via de droogstandsmix en de gras structuurmix.”

Om het celgetal laag te houden is De Boef de laatste jaren weer meer droogzetters gaan gebruiken en minder alternatieve knoflookbolussen. “Voor dieren met een hogere geleidbaarheid in de lactatie gebruik in vaker droogzetters voor een effectieve aanpak van uierontsteking. Bij hitte zetten we de ventilatoren vrijwel dag en nacht aan en voeren we er standaard een buffer bij. In deze mix zitten kort- en langwerkende bufferende componenten, gist en vitamine E om de koeien te ondersteunen op warme dagen. Deze aanvulling maakt ons rantsoen met snel verteerbaar gras ook veiliger.”

“Mede dankzij nutritek zijn vertering en melkproductie enorm stabiel”

Daarnaast voert De Boef ook jaarrond profat. In hitteperiodes met warme dagen verhoogt hij de gift van profat. “Bij een lagere voeropname krijgen ze dan toch voldoende energie binnen.” De koeien liggen deels op matrassen en deels in diepstrooiselboxen met gescheiden mest. “Ik strooi regelmatig klam vuren zaagsel bij op de matrassen en verwijder elke dag mest uit de ligboxen voor een goede hygiëne”, zegt De Boef, die erg tevreden is over de resultaten van de gewijzigde voerstrategie. “Mede dankzij inzet van nutritek is de melkproductie enorm stabiel, we zien vrijwel geen schommeling meer tussen de dagen. En ook het aantal melkingen is gestegen van 2,8 naar 3,1 per etmaal.”

Meer informatie?


    Advies nodig?
    Wij helpen u graag!

    Bel of mail mij terug


    white figure
    Contactformulier


      Advies nodig?
      Wij helpen u graag!

      Bel of mail mij terug


      Onze merken