Door het natte voorjaar zijn veel eerste sneden pas laat van het land gehaald en daardoor vaak erg zwaar. Dit levert droge, grove kuilen op. Deze kuilen bevatten vaak een laag ruw eiwitgehalte. Slow-release ureum kan deze eiwittekorten compenseren.
Wat is slow-release ureum
Slow-release ureum is een langzaam vrijkomend voederureum. Ureum is een stikstofbron en een belangrijke bouwsteen voor de productie van microbieel eiwit. Normaal voederureum wordt in de pens binnen 2 uur afgebroken tot ammoniak. Dit gaat vaak sneller dan dat de pensbacteriën er microbieel eiwit van kunnen maken. Daardoor ontstaat er veel verlies aan ammoniak via de penswand, dat dan als ureum via de urine de koe verlaat.
NitroShure is een gecoat voederureum. Door de coating komt het ureum langzaam in de pens vrij. Omdat het wel tot 8 uur werkt, wordt de benutting hoger. Dit verhoogt de microbiële eiwitvorming wat de productie van de koeien verbetert. Tevens werkt het positief door in de stikstofbalans in de kringloopwijzer.
Door 50-100 gram per koe per dag te voeren, is er 24 uur per dag voldoende stikstof in de pens aanwezig voor de pensbacteriën om ruwvoer optimaal kunnen verteren.
Wanneer slow-release ureum inzetten
In situaties waarbij de DVE-voorziening op peil is, maar het ruw-eiwitgehalte in het rantsoen lager is dan 15 procent, kan NitroShure worden ingezet om het eiwittekort aan te vullen.
Ook wanneer de OEB lager is dan 250, kan NitroShure een waardevolle aanvulling zijn. Een te laag OEB komt vaak voor bij de onderstaande typen kuilen/rantsoenen:
• Droge en of grove graskuilen
• Kuilen met een hoog suikergehalte. Suiker en eiwit wisselen elkaar uit. Kuilen met een hoog suikergehalte hebben vaak een goede DVE maar een te laag gehalte aan pens- eiwit of OEB.
• Snijmaisrijke rantsoenen. Snijmais is een energierijk, maar eiwitarm product.
• Rantsoenen met producten met een negatieve OEB als aardappelvezels of perspulp.
• Graskuilen waarbij broei is opgetreden en het eiwit (te) bestendig is geworden.
Besparing duur voereiwit
Bij hoge prijzen voor eiwitrijke grondstoffen is het extra interessant om een slow-release ureum in te zetten. Door een hoger aanbod van microbieel eiwit kan er een besparing doorgevoerd worden op andere eiwitbronnen in het rantsoen (soja en/of raap).