white figure

Meer dan driekwart van de melkkoeien heeft last van (subklinische) melkziekte!

Rundvee 7 mei 2020

(Subklinische) melkziekte bij koeien is een gebrek aan calcium rondom afkalven. Het optreden van (subklinische) melkziekte rondom afkalven komt vaak voor bij oudere koeien en levert problemen op. De voeropname daalt drastisch, de koeien kalven trager af, starten moeilijk op en de melkproductie blijft achter. Niet alleen in het begin van de lactatie, maar gedurende de gehele lactatie.

Melkziekte koeien: hoe ontstaat het?

Melkziekte ontstaat vanuit de calciumstofwisseling. Als rondom afkalven de melkproductie op gang komt, neemt de calciumbehoefte van een koe sterk toe. Deze toegenomen behoefte kan niet uit het opgenomen voer worden gedekt. Daarom moet de koe actief extra calcium vrijmaken uit botten, darmen en nieren. Om dat te stimuleren is een calcium-arm rantsoen in de droogstand belangrijk. Daarnaast kan men de calciummobilisatie opgang brengen door een droogstandsrantsoen met een lage KAB (Kation-Anion Balans) te voeren.

Bij onvoldoende calciummobilisatie, daalt het calciumniveau in het bloed snel. Wordt dit te laag, dan ontstaat melkziekte. Het vrijmaken van calcium staat onder invloed van hormonen, zoals het para-thyroid hormoon (PTH), dat zorgt dat een koe minder calcium uitscheidt via de urine. PTH activeert ook vitamine D om calcium uit de darm te halen, maar het duurt minimaal één tot twee dagen voordat dit proces op gang is.

Voordelen DCAD Mix

DCAD Mix van Speerstra bevat calciumchloride, plantaardig hoogwaardig vet, emulgatoren, mineralen en aroma. Voordelen van dit product ten opzichte van vergelijkbare producten zijn:

 • De smakelijkheid. Omdat de anionische/zure zouten gecoat zijn, proeven koeien de bittere smaak niet en ontstaat geen irritatie van mond- en slokdarmslijmvlies.
 • De anionische zouten komen geleidelijk vrij, waardoor het beter wordt opgenomen.
 • Een KAB van maar liefst -12.700 mEq. Dit grote verschil tussen positieve elementen (natrium en kalium) en negatieve elementen (zwavel en chloor) versterkt de calciummobilisatie door de koe en helpt melkziekte te voorkomen.
 • Zeer goedkope en meest geconcentreerde oplossing is voor het verlagen van de KAB.

Heeft u interesse in meer informatie over dit product? Mail dan gerust naar mail@speerstra.com of neem telefonisch contact met ons op. 

 

Voeradvies aanvragen


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken