Pensverzuring is een van de problemen die je beslist niet wilt bij koeien. Het verlaagt de weerstand, het ruwvoer wordt minder goed verteerd en de productie, maar voor al het melkvetgehalte daalt. Vaak zien we na pensverzuring meer koeien met een hoog celgetal en meer klauwproblemen. Door pensverzuring beschadigd de penswand. Herstel kan zo maar 6 tot 8 weken duren. Al deze tijd produceert een koe niet optimaal wat direct geld kost.
Verschijnselen:
- Slome trage koeien
- Vaak dunne, slecht verteerde zuurruikende mest
- Lager melkvetgehalte dan normaal
- Koeien die liggen met de kop in de zij.
- Te weinig herkauwen of juist overmatig (speekselende koeien)
- Meer kauwproblemen
Wanneer is er kans op pensverzuring
- Snel afbreekbaar ruwvoeder met veel suikers (laag rc, hoog suiker)
- Wanneer er selectie aan het voerhek plaatsvindt, dus een koe krachtvoerachtige producten kan uitselecteren.
- Een scheve ruwvoer/ krachtvoerverhouding
- Rantsoenen met een hoog krachtvoeraandeel of met snel afbreekbare grondstoffen als bijvoorbeeld gemalen granen
- Bij heet weer door “Hittestress”
Verder wordt zetmeel uit snijmais, naarmate het langer ingekuild heeft gezeten steeds sneller afbreekbaar. Snel afbreekbaar zetmeel uit deze snijmais geven een verhoogde kans op pensverzuring.
Bij de afbraak van ruwvoer komt veel warmte vrij. Omdat een koe maar weinig kan zweten, gaat ze bij warm, broeierig weer, minder vreten. Als ze dan wel haar krachtvoer opneemt, kan de PH in de pens snel dalen en ontstaat pensverzuring.
Uit onderzoek werd al eerder aangetoond dat zo’n 25 procent van de veestapel tijdens lactatie in aanraking komt met pensverzuring. De directe kosten door melkderving en behandeling komen daarmee alleen al op circa 210 euro per koe per jaar. De indirecte kosten zijn echter vele malen groter, te denken valt bijvoorbeeld aan een hoger vervangingspercentage en lagere levensproductie.