white figure

Alleen pensbestendige choline werkt

Rinder 7 mei 2020

Melkveehouders die hun transitiekoeien choline verstrekken, moeten zorgen dat dit pensbestendig choline is, anders werkt het niet. Choline is een essentiële voedingsstof voor rundvee. Choline is een B-vitamine die een belangrijke rol speelt in stofwisselingsprocessen. Choline ontvet en beschermt de lever rondom afkalven. Hierdoor produceert de lever meer glucose en dat stimuleert de melkproductie na afkalven. Een schone (niet vette) lever filtert het bloed beter en dat verbetert de weerstand en vruchtbaarheid van koeien.

Koeien maken zelf wel choline aan, maar hebben ook een aanvulling via de voeding nodig. “Het is voor de werking van choline erg belangrijk dat het pensbestendig is gemaakt, anders werkt het niet op darmniveau”, zegt Jan Speerstra. “Er zijn ook aanbieders van vloeibaar choline, maar het gebruik hiervan is niet zinvol, omdat dit type choline vrijwel volledig wordt afgebroken in de pens.” Het rantsoen van een koe gaat niet direct door naar de dunne darm. Er volgt eerst een complex fermentatieproces in de pens met menging van pensvloeistof. “De pensbacteriën breken niet alleen koolhydraten en eiwitten in de pensvloeistof af, maar ook choline. Verschillende onderzoeken laten zien dat de cholineafbraak in de pens 98% bedraagt.”

Speerstra Feed Ingredients is leverancier van ReaShure, een choline-chloride gecoat met plantaardig vet met minimaal 25% choline. Door de coating is de choline-chloride pensbestendig, waardoor de choline beschikbaar is op darmniveau. De belangrijkste voordelen van het verstrekken van ReaShure zijn: minder leververvetting, minder slepende melkziekte (ketose), hogere voeropname, hogere melkproductie en verbeterde vruchtbaarheid. Het gebruik van Reashure in de transitieperiode is makkelijk rendabel te rekenen. De kosten zijn 36 cent per koe per dag. Alleen al door de hogere melkopbrengst is dat snel terugverdiend.

  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier

   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Unsere Marken