white figure

De “koude” energiebron

Rinder 7 mei 2020

Bij temperaturen boven de 20 graden met een hoge luchtvochtigheid zal een koe meer energie gebruiken om haar warmte kwijt te raken. Een koe zal meer gaan hijgen en staan, hierdoor daalt de voeropname en herkauwactiviteit. Het gevolg: een lagere melkgift, lagere gehalten en kans op pensverzuring.

BergaFat is een 100% plantaardige vetbron, geproduceerd uit palmolie. Dit product levert veel energie (3.900 VEM per kg). De C16:0 vetzuren worden goed verteerd en rechtstreeks naar melkvet omgezet. Bij de vertering van vet komt geen fermentatiewarmte vrij. BergaFat wordt ook wel een “koude” energiebron wordt genoemd.

BergaFat is door de hoge energieconcentratie een uitermate geschikt product om tijdens hittestress. De verminderde voederopname wordt dan gedeeltelijk gecompenseerd. BergaFat draagt hierdoor bij aan de mindering van conditieverlies tijdens deze stressmomenten.

De winst met BergaFat is niet alleen tijdens de warme periode te behalen, maar ook vooral daarna. Een betere conditie kan in de periode erna resulteren in een betere vruchtbaarheid. Hiervoor zijn twee redenen. Als een koe minder vet van eigen rug hoeft te gebruiken zal er minder oestrogeen in haar lichaam terecht komen. Met als gevolg een betere vruchtbaarheid. Daarnaast zal een koe met een lipogene energiebron minder insuline aanmaken, hierdoor kunnen eicellen zich beter ontwikkelen (Bron: Garnsworthy ea 2008).

Neem vrijblijvend contact op Speerstra Feed Ingredients voor meer praktische tips over pensbestendige vetten.

  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier

   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Unsere Marken