white figure

Een zak met vet is niet zómaar een zak met vet!

Rinder 7 januari 2020

Er zijn verschillende soorten pensbestendige vetten, maar welke is nou het beste voor de koe? De grootste verschillen ontstaan tijdens het productieproces. In zijn algemeen kan men een opdeling maken tussen gefractioneerd vet (vetzuren worden op smeltpunt van elkaar gescheiden), Gehydrogeneerd vet (onverzadigde vetzuren worden door middel van een chemisch proces verzadigd gemaakt) en calciumzepen (de onverzadigde vetzuren worden gebonden aan calciumhydroxide, waardoor het een zeep wordt).

De verschillende productiemethodes hebben invloed op de samenstelling van de verschillende vetzuren waar het pensbestendige vet uit bestaat. Dit zijn voornamelijk C16:0, C18:0 en C18:1. Maar wat kan een koe met deze vetzuren? Deze vetzuren passeren de pens en komen in de darmen terecht waar een koe deze kan omzetten in melkvet, lichaamsgewicht of productie. Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat C16:0 het meeste effect heeft op de melkvet en de melkproductie van de koe. C18:1 heeft als voordeel ook effect te hebben op lichaamsgewicht en stimuleert de vertering van andere vetzuren in de darm. C18:0 vetzuren verlagen juist de voeropname en reduceren de vertering van andere vetzuren.

BergaFat

BergaFat is door de hoge energieconcentratie uitermate geschikt om tijdens hittestress toe te passen in het rantsoen. De hoge energiedichtheid compenseert gedeeltelijk de verminderde voederopname. Dit is met name nodig in perioden dat koeien minder voer opnemen, zoals rondom afkalven of bij hittestress. Een koe heeft energie nodig voor lichaamsonderhoud; voor de productie van melk, vet en eiwit en voor dracht of groei van de vrucht.

BergaFat draagt bij aan vermindering van conditieverlies tijdens warme periodes, maar vooral ook tijdens de eerste maanden van de lactatie. Conditiebehoud na afkalven, verbetert de vruchtbaarheid en voorkomt problemen met pensverzuring en dat vermindert de kans op andere bijkomende gezondheidsproblemen.

Bergafat F100-Classic

Bergafat F100-Classic is een gefractioneerd vet, dat naast een hoog gehalte aan palmitinezuur (C16:0) een hoger aandeel oliezuur (C18:1) bevat. Uit onderzoek blijkt, dat deze hogere hoeveelheid C18:1 ervoor zorgt, dat de benutting van de overige vetzuren verbetert. Ook verhoogt Bergafat F100 Classic in het begin van de lactatie de droge stofopname en zorgt het voor minder verlies aan lichaamsgewicht. Dit werkt positief op de melkproductie en vruchtbaarheid. Ook past het vetzurenpatroon van dit vet beter in rantsoenen die hoofdzakelijk uit graskuil bestaan. 

BergaFat F100

BergaFat F100 is een 100% plantaardig vet geproduceerd uit palmolie, dat bestaat uit goed te verteren verzadigde C16 vetzuren (palmitinezuur), die rechtstreeks naar melkvet worden omgezet. BergaFat F100 is pensbestendig en smakelijk, omdat het geen chemische behandeling heeft ondergaan. BergaFat F100 heeft een hoge energiewaarde (3900 VEM).

Zet BergaFat F100 in:

 • Als u de melkproductie en het melkvetgehalte wilt verhogen
 • Bij een energietekort in het rantsoen
 • Als extra vet of energie in mengvoeder wenselijk is

Voor meer informatie over pensbestendige vetten, kunt u contact opnemen met Speerstra Feed Ingredients.

  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier

   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Unsere Marken