white figure

Een op acht droogstaande koeien al in negatieve energiebalans

Bron: https://veeteelt.nl/gezondheid/een-op-acht-droogstaande-koeien-al-negatieve-energiebalans

Een op de acht koeien zit voor het afkalven al in een negatieve energiebalans. Dat blijkt uit de resultaten van bloedmonsters die voor de Droogstandscheck worden ingezonden naar het veterinair laboratorium van Royal GD in Deventer. Deze cijfers werden gepresenteerd op de studiemiddag “Weerstand als basis voor gezonde koeien en een lange levensduur” van Speerstra Feed Ingredients BV.

Bij de Droogstandscheck worden vier tot tien bloedmonsters genomen van droogstaande koeien in de periode van 21 tot 2 dagen voor het kalven. Bij de uitslag ontvangt de melkveehouder een advies op koppelniveau waarmee hij de droogstandsperiode van de koeien kan optimaliseren.

Risico op problemen neem na het afkalven toe

‘Een negatieve energiebalans in de droogstand heeft gevolgen voor de weerstand van de koe rondom het afkalven’, legt Saskia van der Drift, senior researcher bij GD uit. ‘Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede voeropname bij de droge koeien, omdat anders het risico op problemen na het afkalven toeneemt’. Denk daarbij aan lebmaagverdraaiingen, baarmoederontsteking en slepende melkziekte.

Speerstra Koeien maisrantsoen 1
negatieve energiebalans artikel

Energie, eiwit en magnesium in beeld

De Droogstandscheck meet het gehalte van NEFA (vrije vetzuren) in het bloed. ‘Het NEFA-gehalte in het bloed stijgt als een koe vet gaat afbreken als gevolg van een negatieve energiebalans’, zegt Van der Drift. ‘Een verhoogd NEFA-gehalte voor het afkalven is daarmee een krachtige voorspeller voor gezondheidsproblemen na het afkalven.’

Naast het NEFA-gehalte meet de Droogstandscheck ook het ureumgehalte en het magnesiumgehalte bij de droogstaande koeien. Uit de cijfers van de Droogstandscheck blijkt dat er bij 1 op 4 ingezonden monsters sprake is van een laag ureumgehalte, wat erop kan wijzen dat de koeien onvoldoende eiwit krijgen tijdens de droogstand. ‘Eiwit is nodig voor de groei van het kalf, een goede biestproductie en voor een goede weerstand’, weet Van der Drift. ‘Daarnaast kan het dier bij een negatieve eiwitbalans voor het afkalven spierweefsel gaan afbreken, wat in deze periode ongewenst is.’ Een goede magnesiumvoorziening is belangrijk bij het voorkomen bij melkziekte. Volgens de cijfers van de Droogstandscheck is die bij de meeste bedrijven wel op orde.

Tien procent van droge koeien heeft ontstekingsrespons in bloed

Tot slot meet de Droogstandscheck ook of er een ontstekingsrespons aanwezig is door middel van het gehalte aan acute fase eiwitten in het bloed. Een ontstekingsrespons in het bloed kan het resultaat zijn van een infectie, ontsteking of trauma en wordt versterkt wanneer een koe stress ervaart. Het geeft als het ware de status van het afweersysteem van het dier weer. Volgens de cijfers van GD was er bij ongeveer 10 procent van de monsters die werden ingestuurd voor de Droogstandscheck sprake van een ontstekingsrespons voor het kalven.

‘De Droogstandscheck kan helpen om het transitiemanagement te verbeteren op melkveebedrijven’, besluit Van der Drift. ‘Door in het bloed te meten hoe de droge koeien ervoor staan, kun je eerder ingrijpen. Dit draagt bij aan een goede weerstand na het afkalven.’


    Advies nodig?
    Wij helpen u graag!

    Bel of mail mij terug


    white figure
    Contactformulier


      Advies nodig?
      Wij helpen u graag!

      Bel of mail mij terug


      Onze merken