white figure

Weidegang: voorkom daling melkvetgehalte

Rundvee 3 mei 2019

Hier en daar lopen alweer melkkoeien in de wei. Bij de start van het weideseizoen is daling van het melkvetgehalte een veelvoorkomend verschijnsel.

Oorzaak melkvetdaling

Bij de eerste weidegang, neemt de melkproductie toe, terwijl het aanbod aan lipogene (vetvormende) voedingsstoffen laag is. Azijnzuur en boterzuur zijn de belangrijkste lipogene voedingsstoffen voor de koe. Voorjaarsgras bevat vaak veel suiker en dat kan leiden tot een hoog pensfermentatieniveau. Een gevolg hiervan is een daling van de celwandfermentatie en verlaging van azijnzuur en boterzuur in de pens en dat veroorzaakt een daling van het melkvetgehalte. Daarnaast bevat vers gras een hoog gehalte aan linoleenzuur, dat de koe deels omzet in de pens in geconjugeerd linolzuur (CLA). CLA remt de productie van melkvet in het uier.

Daling melkvet beperken

Veehouders kunnen een melkvetdaling bij de start van het weideseizoen tegengaan door verlaging van het zetmeel- en suikergehalte in het rantsoen en het voeren van meer structuur. Dat verlaagt het pensfermentatieniveau. “Een melkvetdaling is ook te voorkomen door het gehalte aan lipogene voedingsstoffen in het rantsoen te verhogen. Bijvoorbeeld door het verstrekken van Bergafat F100 ofwel verzadigde vetzuren”, vertelt Jan Speerstra. “Dat verhoogt bij weidegang het melkvetgehalte gemiddeld met 0,25%. Dat blijkt uit een proef van Schothorst Feed Research (SFR).” Voorjaarsgras bevat veel onverzadigde vetten en dat kan bij koeien die weiden, leiden tot een scherpe daling van het melkvetgehalte. Op het melkveebedrijf van SFR werd tussen 2000 en 2003 na het inscharen van melkkoeien ook een daling van het melkvetgehalte geconstateerd. Adam Lock, professor aan de Michigan State University, is gespecialiseerd in het voeren van vetten aan melkkoeien. “Het voeren van de juiste verzadigde vetzuren naast voorjaarsgras houdt het melkvetgehalte op peil. Palmitinezuur (C16:0) is het meest gangbare. Nederlandse melkveehouders kennen het onder andere als onderdeel van Bergafat F100 en F100 Classic”, zegt Lock.

BergaFat F100

BergaFat F100 is een 100% plantaardig vet geproduceerd uit palmolie, bestaande uit goed te verteren verzadigde C16-vetzuren (palmitinezuur), die rechtstreeks naar melkvet worden omgezet. BergaFat F100 is pensbestendig en smakelijk, omdat het geen chemische behandeling heeft ondergaan. BergaFat F100 heeft een hoge energiewaarde (3900 VEM).

Verstrek dagelijks 250 tot 300 gram BergaFat F100 per koe als u het melkvetgehalte wilt verhogen. Een hoog vet% levert immers extra euro’s op.

Bergafat F100 Classic

Bergafat F100 Classic is een gefractioneerd vet, dat naast een hoog gehalte aan palmitinezuur (C16:0) een hoger aandeel oliezuur (C18:1) bevat. Uit onderzoek blijkt dat deze hogere hoeveelheid C18:1 ervoor zorgt dat de benutting van de overige vetzuren verbetert. Ook verhoogt Bergafat F100 Classic in het begin van de lactatie de droge stofopname en zorgt het voor minder verlies aan lichaamsgewicht. Dit werkt positief op de melkproductie en vruchtbaarheid. Ook past het vetzurenpatroon van dit vet beter in rantsoenen die hoofdzakelijk uit graskuil bestaan. Ook de dosering van Bergafat F100 Classic is 250 tot 300 gram per koe per dag. Het is eenvoudig te verstrekken via krachtvoer, in de voermengwagen of over het ruwvoer.


  Advies nodig?
  Wij helpen u graag!

  Bel of mail mij terug


  white figure
  Contactformulier


   Advies nodig?
   Wij helpen u graag!

   Bel of mail mij terug


   Onze merken